Weather Icon
Ιράκ , Ιράν 9 Νοεμβρίου 2010

Ιράκ: Η επιρροή του Ιράν στο γειτονικό Ιράκ έχει αρχίσει και μειώνεται, σύμφωνα με αμερικανό στρατηγό.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού στρατού δήλωσε σήμερα πως βαίνει μειούμενη η επιρροή του Ιράν στο Ιράκ, όπου οι πολιτικοί ηγέτες επιχειρούν να τελειοποιήσουν τη συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας και να δώσουν τέλος στην οκτάμηνη πολιτική κρίση στη χώρα.


«Κατά το τελευταίο δίμηνο, σε τούτη το χρονικό σημείο του σχηματισμού κυβέρνησης, πιστεύουμε πως η ιρανική επιρροή έχει μειωθεί κατά τι», τόνισε ο στρατηγός Ρόμπερτ Κόου, αναπληρωτής διοικητής των αμερικανικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ.

Ο ίδιος υπογράμμισε την πολυποίκιλη παρουσία και τον ρόλο του Ιράν, ωρκισμένου εχθρού των ΗΠΑ, αλλά παράλληλα και αντίπαλο του πάλαι ποτέ καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν στο Ιράκ: «βλέπουμε πολλά είδη επιρροής του Ιράν-ορισμένα από αυτά είναι, αναντίρρητα, θετικά», τόνισε ο στρατηγός Κόουν.

«Ορισμένα είδη επιρροής είναι πάλι αρνητικά, ακόμη και εάν είναι δύσκολο να τα χρεώσουμε άμεσα στην ιρανική κυβέρνηση», πρόσθεσε, τονίζοντας πως τα όπλα που λάθρα κινούνται διαμέσου των συνόρων είναι δυνατόν να οφείλονται στη δράση μη κυβερνητικών παραγόντων.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι, μέλος της σιιτικής πλειονότητας που καταδιώχθηκε από τον Σαντάμ, είχε μεταβεί τον περασμένο μήνα στο Ιράν και κάλεσε την κυβέρνησή του να συμβάλει στην ανοικοδόμηση της χώρας του.
http://www.express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube