REAL TIME |

Weather Icon
Εκλογές 2010 15 Νοεμβρίου 2010

«Αλλαγή σελίδας» σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη

 Αλλαγή του πολιτικού σκηνικού είχαμε στις τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας με τους Καμίνη, Μιχαλολιάκο και Μπουτάρη να επικρατούν σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα.

Οι ανατροπές στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, που άλλαξαν χέρια και «πέρασαν» στους κ. κ. Γιώργο Καμίνη και Γιάννη Μπουτάρη, οι οποίοι υποστηρίχθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά και του Πειραιά, που «πέρασε» στον υποστηριχθέντα από την ΝΔ Βασίλη Μιχαλολιάκο, η μεγάλη νίκη του Γιάννη Σγουρού στη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική, καθώς και οι 8 περιφέρειες που κερδήθηκαν
από τους υποψηφίους που στήριξε το ΠΑΣΟΚ έναντι 5 που κερδήθηκαν από τους υποψηφίους που στήριξε η ΝΔ, είναι τα βασικά συμπεράσματα από το δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών.
Ωστόσο, η αποχή παρέμεινε εκ νέου σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 50%, που σημαίνει πως ένας στους δύο πολίτες «γύρισε την πλάτη» στην εκλογική διαδικασία και αυτό, προβληματίζει εντόνως όλα τα κομματικά επιτελεία, καθώς όλοι συνομολογούν ότι δείχνει την κλιμακούμενη αποστροφή της κοινωνίας προς την πολιτική των κομμάτων.
Επικράτηση ΠΑΣΟΚ στις Περιφέρειες
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις Περιφέρειες: Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Αττικής, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου, Πελοποννήσου και Στερεάς Ελλάδας.
Η ΝΔ κερδίζει Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο, Θεσσαλία, Ιονίων Νήσων και Κεντρικής Μακεδονίας.
Οι έξι από τους εκλεγέντες Περιφερειάρχες είναι σήμερα και μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2011 Νομάρχες, οπότε θα αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα. Πρόκειται για τους κ. Γιάννη Σγουρό, Γιώργο Δακή, Αλέξανδρο Καχριμάνη, Παναγιώτη Ψωμιάδη και Γιάννη Μαχαιρίδη και Κλέαρχο Περγαντά.
Εκτιμήσεις της Singular Logic
Νωρίτερα, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε τις εκτιμήσεις της Singular Logic για τους τελικούς νικητές των εκλογών, βάσει των μέχρι στιγμής αποτελεσμάτων.
Λίγο νωρίτερα, ο υπουργός Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε ότι και οι 13 περιφερειάρχες και οι δήμαρχοι «θα είναι συνεργάτες μας» στην προώθηση του Καλλικράτη και της μεταρρύθμισης που επαγγέλεται το νέο αυτό σχέδιο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Παίρνοντας το λόγο, ο διευθύνων σύμβουλος της Singular Logic, Γιάννης Καρακαδάς προέβη στην πρώτη ασφαλή εκλογική εκτίμηση της βραδιάς. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει 8 έδρες στις εκλογές τις περιφέρειας και 5 η Νέα Δημοκρατία.
Στα όρια του στατιστικού λάθους βρίσκονται 4 περιφέρειες: της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (προηγείται ο κ. Γιαννακίδης της ΝΔ), της Θεσσαλίας (προηγείται ο κ. Αγοραστός – ΝΔ), των Ιονίων Νήσων (προηγείται ο Σπύρου Σπυρίδων – ΝΔ) και Βόρειου Αιγαίου (προηγείται ο Γιακαλής – ΠΑΣΟΚ).
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκηεπικρατεί ο κ. Γιαννακίδης (ΠΑΣΟΚ, ποσοστό 50,7%), στην Κεντρική Μακεδονία ο κ. Ψωμιάδης (ΝΔ, 52,6%), στη Δυτική Μακεδονία ο κ. Δακής (ΝΔ, 51,4%), στη Θεσσαλία ο κ. Αγοραστός (ΝΔ, 50,9%), στα Ιόνια Νησιά ο κ. Σπύρου (ΝΔ, 51,1%), στη Δυτική Ελλάδα ο κ. Κατσιφάρας (ΠΑΣΟΚ, 57%), στη Στερεά Ελλάδα ο κ. Περγαντάς (ΠΑΣΟΚ, 52,9%), στην Αττική ο κ. Σγουρός (ΠΑΣΟΚ, 52,6%), στην Πελοπόννησο ο κ. Τατούλης (ΠΑΣΟΚ, 52,5%) και στο Β. Αιγαίο ο κ. Γιακαλής (ΠΑΣΟΚ, 50,8%).
Πρωταγωνιστής και στον β’ γύρο η αποχή
Η ετυμηγορία της κάλπης θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης και τις εσωκομματικές ισορροπίες στα δύο μεγάλα κόμματα.
Η αποχή πάντως αναδεικνύεται σε καθοριστική μεταβλητή στην εξίσωση των αυτοδιοικητικών εκλογών. «Η δημοκρατία κατακτήθηκε με σκληρούς αγώνες με μεγάλη λαϊκή συμμετοχή», τόνισε από τα Ιωάννινα, όπου άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και τάχθηκε κατά του «κόμματος της αποχής».
Εκλογή δημάρχων σε πρωτεύουσες νομών
Η πρώτη πρωτεύουσα Νομού που έβγαλε δήμαρχο είναι η Σύρος με καταγεγραμμένο το 100 τοις εκατό των ψήφων. Επανεξελέγη ο Γιάννης Δεκαβάλλας (ΠΑΣΟΚ) με ποσοστό 53,62%.
Επίσης, εκλέγεται νέος δήμαρχος Σερρών ο Πέτρος Αγγελίδης (ανεξάρτητος) με 60,54% ποσοστό ενσωμάτωσης 94%.
Σίγουρη πρέπει να θεωρείται και η εκλογή του Μανόλη Σκουλάκη στα Χανιά, που συγκεντρώνει 53,31% (ποσοστό ενσωμάτωσης 86%).
Με 59,54% και με ενσωματωμένο το 80% των ψήφων επανεκλέγεται στη Ζάκυνθο ο Στυλιανός Μποζίκης (ΠΑΣΟΚ).
Με 56,87% φαίνεται ότι θα επανεκλέγεται στην Κόρινθο ο Αλέξανδρος Πνευματικός (ΠΑΣΟΚ), ενώ στην Ηγουμενίτσα εκλέγεται ο Γιώργος Κάτσινος (ΠΑΣΟΚ) με 56,68%.
Τέλος, στην Καστοριά εκλέγεται ο Εμμανουήλ Χατζησιμεωνίδης με 53,45% (ποσοστό ενσωμάτωσης 70%) και στο δήμο Τρικαίων ο Χρήστος Λάπας (ΠΑΣΟΚ-ΔΗΑΡ) εκλέγεται με 54,24%.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από AΠΕ-ΜΠΕ, skai.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube