REAL TIME |

Weather Icon

Η πρώτη σύγκρουση Κυπρίων – ξένων

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μακελειό στη Λάρνακα, με πολλούς τραυματίες και από τις δύο πλευρές
Ελληνικές σημαίες και συνθήματα εναντίον των μεταναστών από τη μια, πολύχρωμα πανό για την πολυπολιτισμικότητα από την άλλη. Η εκσφενδόνιση κόκκινης μπογιάς έδωσε δραματική όψη στις συγκρούσεις.


Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ
Προσπάθησε αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει τη σύγκρουση μεταξύ των δύο ομάδων
Πρωτοφανή επεισόδια έλαβαν χώρα χθες, στην περιοχή των Φοινικούδων στη Λάρνακα. Σημειώθηκε σφοδρότατη σύγκρουση Κυπρίων με αλλοδαπούς και Κύπριους αντιρατσιστές, η πρώτη τέτοια σύγκρουση που καταγράφεται ποτέ στη χώρα μας. Τα επεισόδια σημειώθηκαν ανάμεσα σε πορεία που οργάνωναν το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης (ΚΕΑ) και η Κίνηση για Σωτηρία της Κύπρου και συμμετεχόντων στο φεστιβάλ Rainbow αλλοδαπών, αλλά και Κυπρίων μελών της Κίνησης για Ισότητα, Στήριξη και Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ).

Υπήρξαν πολλοί τραυματισμοί, ευτυχώς όχι σοβαροί, οι οποίοι προκλήθηκαν από μάχες στήθος με στήθος, πετροβολισμούς, εκσφενδονίσεις πλαστικών καρεκλών και άλλων αντικειμένων.

Οι συγκρούσεις
Η μεν πλευρά του ΚΕΑ κρατούσε ελληνικές σημαίες και πανό που καταφέρονταν κατά της παρουσίας των μεταναστών στην Κύπρο. Η δε πλευρά του ΚΙΣΑ κρατούσε πολύχρωμες σημαίες, πανό υπέρ της πολυπολιτισμικότητας και φώναζε συνθήματα όπως «κάτω οι ναζί».

Τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν οι διαδηλωτές του ΚΕΑ πέρασαν ακριβώς μπροστά από το χώρο του Rainbow και παρευρισκόμενοι στο φεστιβάλ ανέκοψαν την πορεία τους. Η Αστυνομία παρουσιάστηκε σε εκείνο το στάδιο ανέτοιμη να συγκρατήσει τους διαδηλωτές των δύο πλευρών, αφού προέταξε δυσανάλογα μικρό αριθμό μελών της, σε σχέση με τους συμμετέχοντες στις δύο εκδηλώσεις, που άγγιξαν τους 500. Ως αποτέλεσμα ξέσπασαν άγριες μάχες, κυρίως μεταξύ νεαρών διαδηλωτών του ΚΕΑ και Κυπρίων του ΚΙΣΑ και Παλαιστινίων.

Τελικά, μετά από αποφασιστική παρέμβαση της Αστυνομίας, που απομόνωσε την ομάδα των ξένων και της ΚΙΣΑ, οι διαδηλωτές των κυπριακών οργανώσεων ανασυντάχθηκαν και πραγματοποίησαν την πορεία τους, όπως είχαν προγραμματίσει. Η πορεία, που συνοδευόταν από αστυνομική δύναμη, πέρασε από την παραλιακή, τουριστική, περιοχή και κατέληξε στην εκκλησία του Αγίου Λαζάρου. Μετά από σύντομη ομιλία του προέδρου της ΚΕΑ, οι Κύπριοι διαδηλωτές αποχώρησαν όλοι μαζί, αφού έψαλαν τον εθνικό ύμνο. Οι συμμετέχοντες στο φεστιβάλ παρέμειναν στην περιοχή των Φοινικούδων μέχρι τις 10 το βράδυ.

Μάχη δηλώσεων
Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο πρόεδρος του ΚΕΑ Κρίνος Μακρίδης ανέφερε ότι πρόκειται για την «πρώτη αναμέτρηση γηγενών με κουβαλητούς στην Κύπρο». Εξέφρασε την άποψη ότι ήταν η πρώτη φορά που ο λαός σήκωσε κεφάλι ενάντια στα επιδόματα, στην αφαίμαξή του και ενάντια στην προσπάθεια αλλοτρίωσης της εθνικής του ταυτότητας. «Αναμφίβολα οι κυβερνώντες είναι με το μέρος αυτής της κατάστασης και την υποθάλπτουν», υποστήριξε. Αναφερόμενος στην Αστυνομία, δήλωσε ότι «στάθηκε κοντά μας και είναι όλοι τους παιδιά μας και τους προστατέψαμε, και το μεγαλύτερο κακό δεν έγινε διότι εισακούσαμε τις οδηγίες τους να μην προχωρήσουμε και να συγκρουστούμε μέτωπο με μέτωπο μαζί τους. Τα επεισόδια δεν αποφεύχθηκαν, αλλά δεν είχαμε τα χειρότερα».

Διαφορετική άποψη διατύπωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου. Επέρριψε ευθύνες στην Αστυνομία, γιατί, όπως δήλωσε στη «Σ», επέμενε να επιτρέψει στην πορεία των διαδηλωτών να περάσει μέσα από τη συγκέντρωση του rainbow στις Φοινικούδες. «Αυτό που έγινε ήταν ότι οι συγκρούσεις δεν αποφευχθήκαν, γιατί η Αστυνομία ήθελε να ανοίξει δρόμο στους ρατσιστές να περάσουν και να προχωρήσουν προς την εκκλησία Αγίου Λαζάρου. Όταν οι ρατσιστές μάς επιτέθηκαν και χτυπούσαν βάναυσα τον κόσμο μας, η Αστυνομία δεν μας προστάτψε», ισχυρίστηκε.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube