Weather Icon
Διαφθορά , Οικονομική Κρίση 21 Οκτωβρίου 2010

H υπόθεση του Αστακού μας δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουμε πιάσει ακόμα ‘πάτο’

H υπόθεση του Αστακού μας δείχνει ότι δυστυχώς δεν έχουμε πιάσει ακόμα ‘πάτο’
Μια υπόθεση απλώς ιδιωτική

Δεν γνωρίζουμε για ποιον ακριβώς λόγο θα πρέπει να δυσθυμούμε με την αρνητική τροπή που πήρε η υπόθεση της μεγάλης ενεργειακής επένδυσης στον Αστακό, στην οποία θα συμμετείχαν κεφάλαια από το Κατάρ.
Για το γεγονός ότι δεν υλοποιήθηκε μια μεγάλη επένδυση στη χώρα μας; Για το ότι η πολιτική ηγεσία μας δείχνει να μη διαθέτει την αίσθηση των ορθών κινήσεων και επιλογών σε ό,τι αφορά το χειρισμό και αυτών των θεμάτων; Για τις δικαιολογίες που ψελλίζονται οι οποίες απλώς κάνουν πιο δυσάρεστη την εικόνα; Για τις αλληλοκατηγορίες που εκτοξεύονται από διάφορες πλευρές οι οποίες προσπαθούν να αποφύγουν ή να περιορίσουν τη συμμετοχή τους στον επιμερισμό της ευθύνης; Για την εσφαλμένη πολιτική μας στον τομέα των επενδύσεων;
Προς το παρόν δεν έχει γίνει σαφές αν και σε ποιο βαθμό ευθύνονται για τη ματαίωση της επένδυσης οι κινήσεις που έγιναν από την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου. Ο αρμόδιος υφυπουργός, αφού επικαλέστηκε χθες το «κακό αντι-επενδυτικό κλίμα στη χώρα μας», προσπάθησε σε όλους τους τόνους να πείσει τους συνομιλητές του ότι η επένδυση ήταν μια ιδιωτική υπόθεση και καθώς «οι εταιρείες δεν τα βρήκαν, το deal χάλασε».
Η συγκεκριμένη αναφορά παραβλέπει εσκεμμένα ότι λίγους μήνες νωρίτερα το ίδιο θέμα δεν ήταν απλώς μια ιδιωτική υπόθεση αλλά μια «πολιτική και οικονομική επιτυχία πρώτης γραμμής» και ως τέτοια προβλήθηκε.
Τι είχαμε, τι χάσαμε θα μπορούσε να ισχυριστεί κανείς. Αν πριν από λίγο καιρό δεν είχαμε γίνει δέκτες ενός επικοινωνιακού show σχετικά με το θέμα, δεν θα αισθανόμασταν σήμερα την απώλεια. Σωστά.
Διαπιστώνουμε όμως, για άλλη μια φορά, ότι στραβοπατάμε στον τομέα των επενδύσεων και όχι μόνο γιατί κυνηγάμε σε θολά νερά τον εντυπωσιασμό, αντί να αναζητάμε τρόπους που θα αυξήσουν πραγματικά την απασχόληση. Αλλά και γιατί ηθελημένα υποκύπτουμε στη λαγνεία των αριθμών και ψάχνουμε για ένα – δύο μεγάλους επενδυτές, αντί να δημιουργούμε συνθήκες που θα δώσουν την ευκαιρία σε εκατό ή χίλιους μικρούς επενδυτές -εντός και εκτός συνόρων- να κινήσουν την αγορά.
ΝΙΚΟΣ ΦΡΑΝΤΖΗΣ, ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube