Weather Icon

«Μέσα» από τους Ταλιμπάν ο νέος αγωγός της Gazprom

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΤΖΑΝΝΕΤΑΚΟΥ
Νέα δεδομένα στο «μεγάλο παιχνίδι» στην Κεντρική Ασία διαμορφώνει η πρόθεση της Gazprom να κατασκευάσει αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου που θα διατρέχει τις περιοχές των Ταλιμπάν, σύμφωνα με δημοσίευμα της οικονομικής εφημερίδας Kommersant.

«Δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής άλλος επενδυτής που να έχει αναπτύξει τέτοιες φιλοδοξίες», επισημαίνεται στο εν λόγω δημοσίευμα, το οποίο χαρακτηρίζει «μάλλον ριψοκίνδυνο» τον αγωγό Τουρκμενιστάν-Αφγανιστάν-Πακιστάν-Ινδίας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβιέντεφ, επισκέπτεται εδώ και δύο ημέρες το Τουρκμενιστάν, την τέταρτη χώρα στον κόσμο με τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου.

Το 2002, οι δύο πλευρές είχαν καταλήξει σε συμφωνία για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μήκους 1.700 χλμ., για τον ανεφοδιασμό του Πακιστάν και της Ινδίας, μέσω του Αφγανιστάν, με τουρκμενικό αέριο, αλλά η συμφωνία έμεινε στα χαρτιά, λόγω της «αναζωπύρωσης» της εξέγερσης των Ταλιμπάν.

Την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν για το Πακιστάν μέσω του Αφγανιστάν είχε αναλάβει στη δεκαετία του 1990, δηλαδή πριν από την αμερικανική επέμβαση στο Αφγανιστάν, η πετρελαϊκή εταιρεία Union Oil Company of California (UNOCAL), με τη συμμετοχή στην κοινοπραξία και της Gazprom.

Για την κατασκευή του αγωγού με το όνομα Central Asia Gas Pipeline (CentGas) είχε έρθει τότε σε συμφωνία με την κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά το σχέδιο δεν προχώρησε ποτέ.

Η κατασκευή αγωγού μέσω του Αφγανιστάν προς τις ακτές του Πακιστάν παρουσιάζει σημαντικά οφέλη, γιατί καταλήγει στην Αραβική Θάλασσα και βρίσκεται πολύ κοντά στις ασιατικές αγορές.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube