Γενικά θέματα 14 Οκτωβρίου 2010

Κατά των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας οι ευρωβουλευτές του EFD

Κατά της συνέχισης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., όσο η Άγκυρα συνεχίζει να παραβιάζει πλήρως τις ευρωπαϊκές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο, τάχθηκαν ευρωβουλευτές της πολιτικής ομάδας Europe of Freedom and Democracy (EFD).

Σε σημερινή συνέντευξη τύπου με την ολοκλήρωση Ημερίδας Επιμόρφωσης, η οποία οργανώθηκε στην Κύπρο με πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του ΛΑ.ΟΣ Νίκης Τζαβέλα και Νικόλαου Σαλαβράκου, οι ευρωβουλευτές μέλη της ομάδας EFD ανέφεραν ότι η ευκρινής εικόνα που σχημάτισαν για την κατάσταση στην Κύπρο, θα συμβάλει στην ορθότερη κρίση τους και στη λήψη των δικαιότερων αποφάσεων.

Ο Δανός ευρωβουλευτής Mόρτεν Μεσερσμίτ, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι η Τουρκία, αντί να να σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ,της οποίας θέλει να καταστεί μέλος, θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να είναι υποχρεωμένη προς αυτήν.

Τόνισε ότι η κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη, γιατί η Τουρκία δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν σέβεται τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Επίσης, ο Δανός ευρωβουλευτής ανέφερε πως διαπίστωσε ότι οι Τ/κ είναι δυσαρεστημένοι από την κατοχική δύναμη, σημείωσε την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων από το εποικισμό και είπε πως ενημερώθηκε ότι οι Τ/κ εκφράζουν φόβους για την ασφάλεια των παιδιών τους.

Ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Μπαστιάν Μπέλντερ ανέφερε ότι έγιναν σημαντικές διαπιστώσεις, που θα ληφθούν υπόψη κατά τη συζήτηση της έκθεσης προόδου της Τουρκίας.

Ο ευρωβουλευτής Νικόλαος Σαλαβράκος δήλωσε ότι η κατάσταση στην Κύπρο δεν είναι συμβατή με την απαίτηση της Τουρκίας να γίνει μέλος της Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο ο κ. Σαλαβράκος είπε πως το θέμα είναι πρωτίστως νομικό και δευτερευόντως πολιτικό, εξηγώντας ότι το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης προβλέπει ένταξη ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας με αναστολή του κεκτημένου στις περιοχές που δεν μπορεί να ελέγξει η κυπριακή κυβέρνηση.

«Επομένως, εάν η ΕΕ ανοίξει απευθείας επαφές με το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζει με κάποιο τρόπο μια κρατική οντότητα, η οποία είναι εκτός της Συνθήκης και του Πρωτοκόλλου», επεσήμανε.

Η ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα ανέφερε ότι η στάση της ομάδας EFD αναφορικά με τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο θα ληφθεί την ερχόμενη βδομάδα στο Στρασβούργο.

Δηλώσεις Επιτρόπου Στέφαν Φούλε
Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Στέφαν Φούλε απέφυγε να τοποθετηθεί στο επίμαχο θέμα του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο μεταξύ της Ε.Ε. και της κατεχόμενης περιοχής της Κύπρου.

Ο κ. Φούλε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, περιορίστηκε να πει ότι το θέμα του Κανονισμού «βρίσκεται τώρα στα χέρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Ο ευρωπαίος επίτροπος είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια, τον Κύπριο ΥΠΕΞ, τον τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου και τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ για το κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ο κ. Φούλε δήλωσε ότι δεν ήλθε στη Λευκωσία με «μαγική φόρμουλα» για λύση του Κυπριακού. Η μη λύση δεν είναι επιλογή, τόνισε και κάλεσε τους δύο ηγέτες να βρουν το συντομότερο κοινό έδαφος στην πτυχή του περιουσιακού.

Αναφορικά με την πρόταση του προέδρου Χριστόφια, για επιστροφή των Βαρωσίων και λειτουργία του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ε.Ε. για έναρξη εμπορίου με τους Τουρκοκύπριους, ο κ. Φούλε είπε ότι«καλωσορίζουμε οποιαδήποτε πρόταση οδηγεί σε συνολική λύση».

Για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Τουρκίας -Ε.Ε και ιδιαίτερα για τη στάση χωρών, που αντιτίθενται στην πλήρη ένταξη, ο ευρωπαίος επίτροπος τόνισε ότι από την πλευρά της Ένωσης «δεν μπορούν να αλλάζουν οι κανόνες στη μέση του παιχνιδιού». Επίσης, επεσήμανε ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube