Weather Icon
Γενικά θέματα 20 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ

Στη διαμόρφωση ενός “οδικού χάρτη” για τη βελτίωση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ, επικεντρώθηκε το ενδιαφέρον του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, αρμόδιου για θέματα Οικονομίας, Αλί Μπαμπατζάν και του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ, Γκάρι Λοκ, στη συνάντηση που είχαν, στην Ουάσινγκτον.

Στη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν θέματα για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών μεταξύ των δύο χωρών και ευκαιρίες για την περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων. Ο κ. Λοκ ανακοίνωσε ότι συζήτησε με τον κ. Μπαμπατζάν το θέμα της σύστασης αμερικανοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου, το οποίο θα παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στις δύο κυβερνήσεις για την ενδυνάμωση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Οι δύο χώρες, πρόσθεσε ο κ. Λοκ, συμφώνησαν να αναπτύξουν, περαιτέρω, τις οικονομικές σχέσεις και τις επενδύσεις στους τομείς της ενέργειας, των επιστημών και των διαμετακόμισης. “Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός σύμμαχος και εταίρος των ΗΠΑ, καθώς και μια βασική αγορά για τα αγαθά και τις υπηρεσίες των ΗΠΑ” ανέφερε ο κ. Λοκ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε μαζί με τον κ. Μπαμπατζάν. Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες είναι “σύμμαχοι, συνεργάτες και φίλοι”.

Η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα “ΗΠΑ – Τουρκία: Πλαίσιο Οικονομικής, Εμπορικής και Στρατηγικής Συνεργασίας”. Το πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου και της οικονομίας εγκαινιάστηκε, έπειτα από τη συνάντηση που είχε, τον περασμένο Δεκέμβριο, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Όπως προβλέπει το πλαίσιο συνεργασίας, εκπρόσωποι της τουρκικής υπηρεσίας παροχής βοήθειας για την υλοποίηση επενδύσεων και της αντίστοιχης αμερικανικής υπηρεσίας, θα υπογράψουν μνημόνιο κατανόησης.

Ο κ. Μπαμπατζάν τόνισε ότι η επόμενη συνάντηση μεταξύ των δύο πλευρών για την εξέταση του πλαισίου συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην Τουρκία, καθώς η πρώτη συνάντηση του αμερικανοτουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου θα γίνει τους επόμενους μήνες.
http://www.express.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube