REAL TIME |

Weather Icon
Εκλογές 2010 26 Οκτωβρίου 2010

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Γράφει η Έφη Χ. Μαυροπούλου
[email protected]
Λίγες μόνο μέρες πριν τις Περιφερειακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ κατάφερε να εξοικονομήσει χρήματα για έκτακτο επίδομα προς τους χαμηλοσυνταξιούχους, βρήκε χρήματα για προγράμματα στήριξης των ανέργων και για πρώτη φορά ο Πρωθυπουργός όρθωσε ανάστημα απέναντι στη τρόικα αντιδρώντας στη λήψη πρόσθετων μέτρων. Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός έδωσε χθες διακαναλική συνέντευξη ενόψει εκλογών, τακτική πρωτοφανής για δημοτικές εκλογές. Όλες αυτές οι κινήσεις πέρα από τον καθαρά προεκλογικό τους χαρακτήρα δείχνουν και τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει η Κυβέρνηση.
Αρχικά, το ΠΑΣΟΚ μπήκε στη προεκλογική μάχη με υψηλούς στόχους θέλοντας να θέσει ως υποψήφιους πρωτοκλασάτα ονόματα της Κυβέρνησης, πράγμα που δε κατάφερε όπως επισημάνθηκε σε προηγούμενο άρθρο (ΠΑΣOK ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ). Οπότε σε ένα αρχικό στάδιο βγήκε αποδυναμωμένο τουλάχιστον σε επικοινωνιακό επίπεδο.
Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ, ακόμα και τα αδιαφιλονίκητα φαβορί όπως ο Σγουρός έχουν πρόβλημα, ενώ ο αρχικός στόχος για 12 Περιφέρειες έχει πέσει στις 8 στην καλύτερη περίπτωση. Το ήδη βεβαρημένο κλίμα επιδεινώνουν οι εσωκομματικές επιθέσεις προς το κ. Τατούλη, ενώ το σήριαλ που διαδραματίστηκε μεταξύ Φασούλα και Μίχα καλά κρατεί.
Επιπλέον, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία μεγάλο πονοκέφαλο προκαλεί στη Κυβέρνηση η αναθεώρηση του ελλείμματος, που επιβάλλει τη λήψη πρόσθετων μέτρων. Βέβαια, η Κυβέρνηση δήλωσε ότι πολιτεύεται με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και τα μέτρα θα περιοριστούν στον περιορισμό των δημόσιων δαπανών. Από την άλλη, ο νομπελίστας Οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν δήλωσε την αυξημένη δυσκολία της Ελλάδος να εκταμιεύσει τη τρίτη δόση του δανείου.
Την ίδια στιγμή, έρχονται οι τελευταίες δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώσουν το υπάρχον αρνητικό κλίμα δείχνοντας φθορά του Πρωθυπουργού κατά 10 μονάδες μέσα σε μόλις 50 μέρες.
Έτσι, το ΠΑΣΟΚ, ενόψει εκλογών προσπαθεί να θέσει τη δική του ατζέντα έστω και καθυστερημένα γιατί υπάρχει ο άγραφος κανόνας πολιτικής στρατηγικής ότι όποιος δε καταφέρει να θέσει την ατζέντα του τις εκλογές της χάνει. Στην αρχή έκανε λόγο για εκλογή αυτοδιοικητικών αρχόντων. Στη συνέχεια μίλησε για δημοψήφισμα για το ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και τώρα κάτω από την πίεση των εξελίξεων θέτει το δίλημμα μνημόνιο ή χρεοκοπία.
Οι εκλογές υπαγορεύονται από το μνημόνιο και άρα είναι απολύτως καίριο το δίλημμα που κατάφερε να επιβάλλει ο Σαμαράς ζητώντας από τους πολίτες να επιλέξουν μεταξύ του μνημονίου και νέων μέτρων από την επόμενη των εκλογών, ή τον άλλο δρόμο.
Όλα αυτά δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος, που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση και δικαιολογούν την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού να βγει μπροστά με στόχο την αντιστροφή του κλίματος. Το θέμα είναι το ανάστημα που όρθωσε απέναντι στη τρόϊκα πριν τις εκλογές να το ορθώσει και μετά τις εκλογές κυρίως με πράξεις. Αν και ο δρόμος είναι μονόδρομος τουλάχιστον τα νέα μέτρα ας μην είναι μια νέα φοροεπιδρομή κατά πάντων αλλά κατά αυτών που πρέπει. Αν θα τα καταφέρει είναι άλλο θέμα.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube