Weather Icon
Γενικά θέματα 7 Οκτωβρίου 2010

Ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στην Αυστραλία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η υπηρεσία, το Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν 49.500 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι αναλυτές είχαν κάνει προβλέψεις μόνο για 20.000 νέες θέσεις.

Η ανακοίνωση των νέων στοιχείων έδωσε νέα ώθηση στην αξία του αυστραλιανού νομίσματος, που ανήλθε στα 98,35 σεντ έναντι του αμερικανικού δολαρίου, ενώ θετικά αντέδρασε και το χρηματιστήριο, με μια άνοδο περίπου 3%.

Συγκεκριμένα, τον Σεπτέμβριο δημιουργήθηκαν συνολικά 55.800 νέες θέσεις πλήρους απασχόλησης και χάθηκαν 6.300 θέσεις μερικής απασχόλησης.

Παράλληλα, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε κατά δυο μονάδες και έφτασε στο 65,6% του πληθυσμού. Αυτός είναι και ο λόγος που το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 5,1% που, ουσιαστικά, είναι το μισό από τα ποσοστά ανεργίας στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Σύμφωνα με αναλυτές της τράπεζας «Γουέστπακ» (Westpac), η ανεργία στην Αυστραλία θα εξακολουθεί να υποχωρεί, αλλά αυτό θα υποχρεώσει την Αποθεματική Τράπεζα να προβεί σε αύξηση των επιτοκίων. Προεξοφλούν δε πως το Νοέμβριο η Αποθεματική Τράπεζα θα προβεί σε αύξηση των επιτοκίων.

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εργασίας, Κρις Έβανς, σχολίασε πως τα νέα στοιχεία δείχνουν τον δυναμισμό της αυστραλιανής οικονομίας.

“Η μείωση της ανεργίας θα έχει επιπτώσεις στα επιτόκια και την αξία του νομίσματος, αλλά αυτό καθορίζεται από την Αποθεματική Τράπεζα” σημείωσε ο κ. Έβανς.

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους, κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης οι περισσότεροι εργοδότες προτίμησαν να μειώσουν, κατά κανόνα, τις ώρες απασχόλησης του προσωπικού τους, παρά να προβούν σε απολύσεις κι αυτό βοήθησε την οικονομία, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

“Τώρα- επισημαίνουν- η χώρα αντιμετωπίζει έλλειψη ειδικευμένων εργατών, ιδιαίτερα στον μεταλλευτικό τομέα”.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
enet

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube