Weather Icon
Ιράν , Λίβανος 15 Οκτωβρίου 2010

Λίβανος: Οπλο Ισραηλινού στρατιώτη δώρο στον πρόεδρο του Ιράν

Λίβανος: Οπλο Ισραηλινού στρατιώτη δώρο στον πρόεδρο του Ιράν

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, προσέφερε στον Ιρανό πρόεδρο Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ένα όπλο που ανήκε σε Ισραηλινό στρατιώτη, μετέδωσε απόψε η τηλεόραση του σιιτικού κόμματος.Στις εικόνες που έδειξε το κανάλι Αλ Μανάρ εμφανίζονται ο Ιρανός πρόεδρος και στενός σύμμαχός του στο Λίβανο να αγκαλιάζονται και να συνομιλούν χαμογελαστοί.

Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν “στην πρεσβεία του Ιράν στη Βηρυτό όπου συζήτησαν (…) τα αποτελέσματα της ιστορικής επίσκεψης του προέδρου Αχμαντινετζάντ” αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Χεζμπολάχ.

Στη συνέχεια ο Ναρσάλα προσέφερε στον Ιρανό πρόεδρο “ως δώρο και ένδειξη εμπιστοσύνης και ευγνωμοσύνης” ένα τουφέκι που ήταν “λεία του πολέμου του 2006” μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ.

Ο Αχμαντινετζάντ ολοκλήρωσε την Πέμπτη τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στο Λίβανο πηγαίνοντας στα νότια της χώρας, σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από το Ισραήλ, για το οποίο προέβλεψε, για άλλη μια φορά, ότι θα “εξαφανιστεί”.ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Αχμαντινετζάντ: «Οι σιωνιστές είναι θνητοί»
ΜΠΙΝΤ ΤΖΜΠΕΪΛ Σε απόσταση μόλις τεσσάρων χιλιομέτρων από τα σύνορα Λιβάνου- Ισραήλ και μπροστά σε χιλιάδες υποστηρικτές της οργάνωσης Χεζμπολάχ εμφανίστηκε χθες ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. «Είμαι υπερήφανος για τον αγώνα της Χεζμπολάχ» δήλωσε χειροκροτούμενος από το πλήθος. Την ίδια ώρα πάνω από τα σύνορα των δύο χωρών πετούσαν ισραηλινά μαχητικά ελικόπτερα.

«Ο κόσμος πρέπει να το μάθει:οι σιωνιστές είναι θνητοί.Οι σιωνιστές θα εξαφανιστούν. Εσείς αποδείξατε πως η αντίστασή σας,η υπομονή σας, η αντοχή σαςήταν ισχυρότερες από όλα τα τανκς και τα αεροπλάνα του εχθρού. Ο λαός του Ιράν θα παραμείνει στο πλευρό σας,όπως και όλοι οι λαοί της περιοχής» τόνισε καταχειροκροτούμενος.

Ο ιρανός πρόεδρος μίλησε στην πόλη Μπιντ Τζμπέιλ, το «ιδανικότερο» μέρος που θα μπορούσε να επιλέξει για να τον φιλοξενήσει η φιλοϊρανική οργάνωση. Ηταν η πόλη που βομβαρδίστηκε με σφοδρότητα από τις ισραηλινές αεροπορικές δυνάμεις στον πόλεμο που ξέσπασε πριν από τέσσερα χρόνια. Την αποκαλούν «πρωτεύουσα της αντίστασης» στο Ισραήλ. Το 2000 ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σαγέντ Χασάν Νασράλα εκφώνησε εκεί επινίκιο λόγο δύο ημέρες μετά την αποχώρηση από τον Νότιο Λίβανο των ισραηλινών στρατευμάτων που παρέμεναν εκεί επί 22 χρόνια.

Ο ιρανός πρόεδρος δεσμεύτηκε στην ομιλία του ότι η Τεχεράνη θα παραμείνει στο πλευρό του λιβανικού λαού «ως το τέλος».

Περίπου 15.000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά σε παραλήρημα είχαν συγκεντρωθεί στο δημοτικό στάδιο της πόλης. Κυμάτιζαν σημαίες του Λιβάνου και του Ιράν, ενώ ο Αχμαντινετζάντ τους χαιρέτιζε και έκανε το σήμα της νίκης.

Τραγούδια γραμμένα ειδικά για τον πρόεδρο που του εύχονταν το «καλώς ήλθατε στη γη της αντίστασης» μεταδίδονταν από τα μεγάφωνα. «Θα μείνουμε στο πλευρό σας ως το τέλος» συνέχισε, ομιλώντας στα αραβικά, ενώ το υπόλοιπο της ομιλίας του ήταν στα φαρσί.

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ χαρακτήρισαν πρόκληση την επίσκεψη του ιρανού προέδρου. Είναι ένα γεγονός το οποίο, όπως υποστήριξαν, «προσβάλλει την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου». Ο κυβερνητικός συνασπισμός των υποστηριζομένων από τη Δύση κομμάτων του Λιβάνου, η λεγόμενη «συμμαχία της 14ης Μαρτίου», δήλωσε ότι «ο Αχμαντινετζάντ επιδιώκει να μετατρέψει τον Λίβανο σε ιρανική βάση στη Μεσόγειο».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube