Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Οκτωβρίου 2010

Υποστηρικτής του Νετανιάχου χρηματοδότης των αντιπάλων του Ομπάμα

Ο κ. Σέλντον Αντελσον, από το Λας Βέγκας, Αμερικανός εβραϊκής καταγωγής, δισεκατομμυριούχος (26 δισ.δολ.) από τον χώρο των καζίνο, υποστηρικτής του Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δώσει πολλά εκατομμύρια δολάρια στη διάρκεια του 2009 σε οργανώσεις υποστηριζόμενες από τους Ρεπουμπλικάνους που διάκεινται πολύ εχθρικά απέναντι στον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, γράφει σήμερα η ισραηλινή εφημερίδα «Χα’αρέτζ».

Ο Αντελσον δώρισε εκατομμύρια δολάρια σε οργανώσεις Ρεπουμπλικάνων που υποστήριζαν Ρεπουμπλικάνους κυβερνήτες Πολιτειών, αλλά και μισό εκατομμύριο δολάρια, φέτος, υπέρ του ίδιου του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, προστίθεται στο ισραηλινό δημοσίευμα.

Επίσης, το 2008 στήριξε οικονομικά την εκστρατεία για την προεδρία του υποψηφίου προέδρου Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Τζον Μακέϊν, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα «με πέντε εκατομμύρια δολάρια». Εξάλλου, έχει στηρίξει οικονομικά τον πρώην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νιούτ Γκίνγκριτς.

«Αυτά είναι μέρος του αμερικανικού παιχνιδιού», σχολιάζει η εφημερίδα στη σελίδα της με τα σχόλια, «αφύσικο, όμως, είναι ένας τόσο φίλος του πρωθυπουργού μας να στηρίζει σε τέτοιο βαθμό τους αντιπάλους του προέδρου Ομπάμα».

«Οι πρωθυπουργοί μας» συνεχίζει η ‘Χα’αρέτζ’, «κατά το παρελθόν γνώριζαν, πώς να κάνουν ελιγμούς μεταξύ κυβερνήσεως και Κογκρέσου, και μάλιστα έχει συμβεί να υποστηρίζεται ‘ανοικτά’ ένας πρόεδρος, που διεκδικούσε μία δεύτερη θητεία».

«Άρα, ο Νετανιάχου πρωτοτυπεί, επιδιώκοντας να ηττηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ στις επικείμενες ‘ενδιάμεσες’ εκλογές», σχολιάζει η εφημερίδα του Ισραήλ.

Στο Ισραήλ, ο Αντελσον βοηθά τον Νετανιάχου με την δωρεάν εφημερίδα «Israel HaYom», κυκλοφορίας 200 χιλιάδων φύλλων–δεύτερη κυκλοφορία αμέσως μετά από την «Γιεντιότ Αχρονότ», που επικρίνει τακτικά σφόδρα τις σχέσεις ανάμεσα στον Νετανιάχου και την αμερικανική κυβέρνηση…ας πούμε στο θέμα του μορατόριουμ, για τους ισραηλινούς οικισμούς στην ανατολική Ιερουσαλήμ και στη Δυτ.Οχθη, «που, μη ανανεούμενο, έχει εξοργίσει τον Λευκό Οίκο, που θα τα ‘ψάλλει’ στον Νετανιάχου μόλις περάσουν οι ‘ενδιάμεσες’ εκλογές».

Και το 2008, ο Νετανιάχου, αντιπολίτευση τότε, στήριξε ένθερμα δημόσια τον Τζον Μακέϊν, των Ρεπουμπλικάνων, στις τότε προεδρικές εκλογές.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube