Weather Icon

Τουρκία-Γεωργία: Συμφωνία συνεργασίας

Στην υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν η Τουρκία και η Γεωργία.Η συμφωνία φέρει τις υπογραφές του υπουργού Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ και του υπουργού Ενέργειας της Γεωργίας, Αλεξάντερ Κενταγκούρι.

Ο κ. Γιλντίζ δήλωσε ότι με τη νέα συμφωνία θα ενισχυθούν οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, ενώ ο Γεωργιανός ομόλογός του ανέφερε πως οι δύο χώρες εργάζονται από κοινού για ένα νέο ενεργειακό έργο.Οι δύο άνδρες σημείωσαν, εξάλλου, ότι με την ολοκλήρωση των κοινών ενεργειακών σχεδίων, οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θα προχωρήσουν στην προετοιμασία νέων έργων ενεργειακής διασύνδεσης. athina984.gr

ΤΟΥΡΚΙΑ:«Στα γεμάτα» στο ενεργειακό «παιχνίδι»
ΑΓΚΥΡΑ.Διευρύνει την παρουσία της στον ενεργειακό χώρο η Τουρκία, μετά και την υπογραφή νέας συμφωνίας ηλεκτρικής ενέργειας με τη Γεωργία. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ που έκανε λόγο για ενίσχυση των διμερών και οικονομικών σχέσεων, που θα διευρυνθούν περαιτέρω και με άλλα έργα ενεργειακής σύνδεσης που θα ακολουθήσουν. Ο Τ. Γιλντίζ, σε δηλώσεις του, πρόσθεσε και τη βεβαιότητά του για την ολοκλήρωση του αγωγού Ναμπούκο και την εύρεση κοινού τόπου των συμφερόντων που αφορούν τις χώρες – πηγές.

Στο πλαίσιο του κτισίματος του προφίλ της ισχυρής ενεργειακής δύναμης, που στοχεύει η Τουρκία, μίλησε και ο πρωθυπουργός της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Φόρουμ Ενέργειας και Οικονομίας Μαύρης Θάλασσας, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ρ. Ερντογάν υπογράμμισε ιδιαίτερα το ρόλο της Τουρκίας στο ενεργειακό παιχνίδι, χαρακτηρίζοντάς την ως «μία ενεργειακή γέφυρα στην περιοχή», επικρίνοντας παράλληλα την ΕΕ, γιατί δεν έχει ανοίξει ακόμα το κεφάλαιο της ενέργειας, λέγοντας ότι «αυτοί που εξακολουθούν να διστάζουν να ανοίξουν προς διαπραγμάτευση με την Τουρκία το κεφάλαιο της ενέργειας, ουσιαστικά το εκμεταλλεύονται, ως παράγοντα απειλής εναντίον της και αυτό δεν είναι καθόλου κομψό». Ο Τούρκος πρωθυπουργός τόνισε ιδιαίτερα ότι η Τουρκία έχει στρατηγική θέση στον ενεργειακό χάρτη, όσον αφορά τα συμφέροντα της ΕΕ, γεγονός που θα έπρεπε να συμβάλει στην ένταξη.ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube