REAL TIME |

Weather Icon
Αλβανία , Γενικά θέματα 3 Οκτωβρίου 2010

«Φαστ τρακ» και από την Αλβανία για να προσελκύσει Έλληνες επενδυτές

Στην πλήρη εφαρμογή του συστήματος «Φαστ Τρακ» προχωρεί η κυβέρνηση του Σαλί Μπερίσα με στόχο να προσελκύσει Έλληνες επενδυτές στη γειτονική Αλβανία. Οι Τιτάν και MIG είναι οι δυο μεγαλύτεροι ελληνικοί όμιλοι που έδωσαν το επενδυτικό παρών, υλοποιώντας έργα αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ και δημιουργώντας παράλληλα νέες θέσεις εργασίας.

Η νέα νοσοκομειακή μονάδα «Hygeia Hospital Tirana» του ομίλου Υγεία συνολικού κόστους 60 εκατ. ευρώ σε πολυώροφο κτίριο εμβαδού 25.000 τ.μ. στην περιοχή Kashar των Τιράνων, προβλέπεται εκτός από τους ντόπιους και τους 75.000 αλλοδαπούς που διαμένουν και εργάζονται στην Αλβανία, να προσελκύσει πελάτες από τις γειτονικές χώρες, όπως το Μαυροβούνιο και η ΠΓΔΜ. Το νοσοκομείο θα υποστηριχθεί αρχικά και από τους γιατρούς του ομίλου που εργάζονται στην Ελλάδα. Υπολογίζεται πως με την ανάπτυξη των εργασιών το συνολικά απασχολούμενο ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό θα φτάσει τα 1.000 άτομα έναντι 400 που εργάζονται σήμερα.

Με δυναμικότητα 120 κλινών η μονάδα διαθέτει εκτός από το Γενικό Νοσοκομείο, Παιδιατρική και Μαιευτική κλινική. Υπολογίζεται ότι σε πλήρη ανάπτυξη θα διαθέτει 220 κλίνες, 12 χειρουργικές αίθουσες και 5 αίθουσες τοκετών.

Στα εγκαίνια όπου παρέστη μεταξύ άλλων το «enfant gate» του ελληνικού ιατρικού κόσμου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας τόνισε με σημασία πως ο πρόεδρος της MIG χαίρει της απόλυτης εμπιστοσύνης της κυβέρνησής του. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Βγενόπουλος έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση πως η διάθεση και η ταχύτητα εξυπηρέτησης επενδυτικών πρωτοβουλιών αφήνουν περιθώρια στο μέλλον για νέα επιχειρηματικά ανοίγματα στη γειτονική χώρα.

Ένα από τα πιο σύγχρονα βιομηχανικά συγκροτήματα της Nοτιοανατολικής Ευρώπης, το Antea Cement του ομίλου Τιτάν, δυναμικότητας 1,5 εκατ. τόνων ετησίως και αξίας 200 εκατ. ευρώ εγκαινίασε πρόσφατα ο Αλβανός πρωθυπουργός στην περιοχή Kruja. Στη νέα μονάδα μετέχουν η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και ο Διεθνής Χρηματοδοτικός Οργανισμός (IFC) της Παγκόσμιας Τράπεζας. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του Τιτάνα Δημήτρη Παπαλεξόπουλου: «Έχουμε αναλάβει μια σημαντική μακροπρόθεσμη δέσμευση στην Αλβανία επειδή πιστεύουμε στο μέλλον της χώρας αυτής».

Ρίτα Ζαχαριάδου
isotimia.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube