Weather Icon
Γενικά θέματα 11 Οκτωβρίου 2010

Οι Κινέζοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά…

Οι Κινέζοι θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα, αλλά…

Βίκη Τρύφωνα

Η ακριβή βίζα και η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου – Αθήνας αποθαρρύνουν τους Κινέζους τουρίστες.

Μόλις 7.800 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας πέρυσι, ενώ 1 εκατομμύριο κατευθύνθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Κινέζων τουριστικών πρακτόρων, φέτος το νούμερο αυτό θα είναι μεγαλύτερο.
Μπορεί ο τουρισμός να βρέθηκε ανά μεσα στα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ των πρωθυπουργών Ελλάδας και Κίνας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τελευταίου στη χώρα μας την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο οι ουσιαστικές κινήσεις για την ενίσχυση του του ριστικού ρεύματος ανάμεσα στις δύο χώρες ήταν εντελώς ανύπαρκτες.

Τα πραγματικά προβλήματα που αναγκάζουν τα 50 εκατομμύρια Κινέζων τουριστών να μην επιλέγουν, όσο και αν το θέλουν, την Ελλάδα ως τόπο διακοπών παρα μένουν ακριβώς τα ίδια εδώ και χρόνια: η ακριβή βίζα και η έλλειψη απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Πεκίνου-Αθήνας.
Ειδικά το τελευταίο θέμα, αυτό της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης, συμπεριλήφθηκε στα 28 άρθρα του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψαν ο κ. Γιώργος Παπανδρέου και ο κ. Γουέν Τζιαμπάο, ο οποίος μάλιστα το έθιξε και στην ομιλία του στην ελληνική Βουλή, ανα φερόμενος στην ανάπτυξη της συνεργασίας στον του- ριστικό τομέα και στη λήψη μέτρων διευκόλυνσης του τουριστικού ρεύματος από και προς την Ελλάδα.

Όμως το σχετικό άρθρο του μνημονίου δεν θεσπίζει τίποτα το συγκεκριμένο, αφού το μόνο που αναφέρει είναι: «Οι αρμόδιες Αρχές πολιτικής αεροπορίας δεσμεύονται να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την επανέναρξη της απευθείας αεροπορικής σύνδεσης». Ο κ. Π. Γερουλάνος προετοιμάζει ήδη επίσκεψη στο Πεκίνο για να συμφωνηθεί η απευθείας αεροπορική σύνδεση, ωστόσο πολλοί υπουργοί στο παρελθόν έχουν εξαγγείλει ότι ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις χωρίς να γίνει τίποτα.

Πανάκριβες βίζες

Αν και τα 200 εκατομμύρια Κινέζων που είναι δυνητικά σε θέση να κάνουν διακοπές στο εξωτερικό είναι άνθρωποι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου, τα 5.300 ευρώ (50.000 γουάν) που απαιτούνται ως χρηματική εγγύηση για την έκδοση βίζας από το ελ ληνικό προξενείο της Σανγκάης είναι μάλλον υπερβολικά.

Τη στιγμή μάλιστα που άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία, η Αυστρία ή η Γαλλία, απαι τούν εγγύηση 30.000 γουάν. Τουλάχιστον, το ελληνικό προξενείο του Πεκίνου αρκείται σε ένα ενημερωτικό σημείωμα από τράπεζα όπου θα φαίνονται οι τραπεζικές καταθέσεις τους τελευταίους 3-6 μήνες ή πιστωτική κάρτα.

Αλλά και οι διαδικασίες για την έκδοση της βίζας δεν είναι οι πιο εύκολες. Στο ελληνικό προξενείο της Σανγκάης είναι απαραίτητο η βίζα να παραδίδεται προσωπικά στο άτομο που αφορά. Αντίθετα, δεν υπάρχει τέτοια υποχρέωση ούτε στο ελληνικό προξενείο του Πεκίνου ούτε άλλων χωρών.

Επίσης, το ελληνικό προξενείο της Σανγκάης –άγνωστο γιατί– απαιτεί να ταξιδεύει στην Ελλάδα μόνο ένα γκρουπ τουριστών από κάθε ταξιδιωτικό γραφείο και μόνο όταν αυτό επιστρέφει να μπορεί να φεύγει το επόμενο. Αντίθετα, οι Γάλλοι έχουν δώσει τη δυνατότητα στα κινεζικά ταξιδιωτικά γραφεία να στέλνουν ταυτόχρονα στη Γαλλία μέχρι και τριάντα γκρουπ.

Και να σημειωθεί ότι στις 27 Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο διάσκεψης που πραγμα τοποιήθηκε για τον τουρισμό, η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία και η Πορτογαλία (δηλαδή όλες οι ευρωπα ϊκές μεσογειακές χώρες, εκτός της Ελλάδας) υπέγραψαν συμφωνίες για την ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο νέες αγορές, μεταξύ αυτών και της Κίνας. Η ελληνική πολιτική ηγεσία του τουρισμού ήταν απούσα από τη διάσκεψη και φυσικά δεν πήρε μέρος στις συμφωνίες αυτές.

Οι Κινέζοι πάντα έδειχναν έντονο ενδιαφέρον για ταξίδια στην Ελλάδα, αφού νιώθουν ότι οι δύο χώρες έχουν κοινό σημείο τη μακραίωνη ιστορική και πολιτιστική παράδοση. Μάλιστα, δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά για τις επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, πράγμα που σημαίνει ότι οι Κινέζοι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα και εκτός υψηλής τουριστικής περιόδου.

Όμως μόλις 7.800 Κινέζοι τουρίστες επισκέφθηκαν τη χώρα μας πέρυσι, ενώ 1 εκατομμύριο συνολικά κατευθύνθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία και τη Βρετανία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις Κινέζων τουριστικών πρακτόρων, φέτος το νούμερο αυτό θα είναι μεγαλύτερο.

Αύξηση στις κρατήσεις κατά 45% εμφανίζει το Spring Tours, ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα του ριστικά πρακτορεία της Σανγκάης. Αντίστοιχη αύ ξηση των κρατήσεων για Ευρώπη καταγράφει και το τουριστικό πρακτορείο Shanghai Ever Bright International Travel Agency, με τον πρόεδρο της ε- ταιρείας να δηλώνει πως «παρ’ ότι ένα ταξίδι στο εξωτερικό είναι ακριβότερο, οι τουρίστες έχουν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον να επισκεφθούν την Ευρώπη φέτος, πιστεύοντας ότι θα κερδίσουν περισσότερο από τη σχέση κόστους και αξίας του προϊόντος».
freesunday.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube