Γενικά θέματα 14 Οκτωβρίου 2010

Φραγμός στο απευθείας εμπόριο από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου

Φραγμός στο απευθείας εμπόριο από τη Νομική Υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου

Βρυξέλλες: Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει ένα ισχυρό χαρτί στον αγώνα για αποτροπή του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Ο «Φ» αποκαλύπτει σήμερα τη Γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής για το απευθείας εμπόριο, στην οποία σημειώνεται ότι η Κομισιόν δεν επέλεξε την «κατάλληλη νομική βάση».

Στη γνωμάτευση επισημαίνεται συναφώς ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Στη γνωμάτευσή της, η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει επίσης τη θέση ότι ορθή νομική βάση θα μπορούσε να είναι υπό προϋποθέσεις το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκτός απρoόπτου, η Γνωμάτευση αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Ευρωβουλής, την ερχόμενη Δευτέρα στο Στρασβούργο. Γίνονται πάντως κινήσεις για αναβολή της συζήτησης.

Το πλέον, ωστόσο, αποφασιστικό στάδιο θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επικρατούν «ισορροπίες τρόμου» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια πολιτική απόφαση θα ληφθεί. Πολύ περισσότερο αφού ούτε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών, αλλά ούτε και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεσμεύουν τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί είθισται να λαμβάνουν υπόψη τη νομική αξιολόγηση των αρμοδίων της Ευρωβουλής, αλλά σε τελική ανάλυση αποφασίζουν στη βάση πολιτικών κυρίως όρων.

Δεν είναι κατάλληλη νομική βάση
Αποκαλύπτουμε τη γνωμάτευση Νομικής Υπηρεσίας Ευρωβουλής για απευθείας εμπόριο
ΤΟΥ ΠΑΥΛΟΥΞΑΝΘΟΥΛΗ, ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

ΙΣΧΥΡΟ χαρτί στη μάχη για αποτροπή υιοθέτησης του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, αποτελεί γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία όπως αποκαλύπτει ο «Φ», υπογραμμίζει ότι «δεν είναι κατάλληλη η νομική βάση…» που επέλεξε η Κομισιόν. Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του «Φ», επισημαίνει ότι ενδεχόμενη υιοθέτηση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο «θα υπονόμευε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Η γνωμάτευση αναμένεται να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Νομικών της Ευρωβουλής την ερχόμενη Δευτέρα στο Στρασβούργο, αν και όπως πληροφορούμαστε ο ηγέτης της Σοσιαλιστικής Ομάδας της Ευρωβουλής Μάρτιν Σουλτς κινείται στο παρασκήνιο για να εξασφαλίσει νέα αναβολή για προφανείς λόγους… Εάν και εφόσον η γνωμάτευση διατηρηθεί αναλλοίωτη θα αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί προς αξιοποίηση. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι η γνωμάτευση δεν αποτελεί δεσμευτικό νομικό κείμενο για τις πολιτικές αποφάσεις που θα λάβει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο.

Υπό την παρούσα της μορφή, η γνωμάτευση απορρίπτει τη νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν για τον επίμαχο Κανονισμό, διά του οποίου εκλαμβάνει την κατεχόμενη Κύπρο ως τρίτο κράτος με το οποίο θα μπορούσε δήθεν να συνάψει απευθείας εμπορικές σχέσεις. Επί του προκειμένου, σημειώνει χαρακτηριστικά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα υπονοούσε ότι η ντε φάκτο γραμμή που διαχωρίζει την επικράτεια της Κύπρου θα ισοδυναμούσε με ένα εξωτερικό σύνορο της Ένωσης…

Στη γνωμάτευσή της, η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εκφράζει επίσης τη θέση ότι ορθή νομική βάση θα μπορούσε να είναι υπό προϋποθέσεις το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Διαπιστώνει μάλιστα ότι η νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν, διά του άρθρου 207 παρ. 2, επιχειρεί στην πραγματικότητα να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το άρθρο 1 παρ. 2
του Πρωτοκόλλου 10 για μερική άρση της αναστολής του κεκτημένου στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Με άλλα λόγια, η Νομική Υπηρεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θεωρεί ότι η νομική βάση του Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο επιδιώκει να υποκαταστήσει το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης σε ζητήματα, όπως το εμπόριο, τα οποία απαιτούν μερική άρση της αναστολής του κεκτημένου στα κατεχόμενα. Ο λόγος βεβαίως που υποκρύπτεται πίσω από την εν λόγω προσπάθεια της Κομισιόν είναι γνωστός από το 2004, όταν ο Επίτροπος Γκούντερ Φερχόιγκεν είχε υποβάλει κατά παραγγελία της Βρετανίας την πρόταση Κανονισμού για το απευθείας εμπόριο: Να αποτραπεί η δυνατότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκήσει βέτο και να μπλοκάρει τον Κανονισμό, κάτι που της παρέχει το Πρωτόκολλο 10 της Συνθήκης Προσχώρησης. Σε αντίθεση με τη νομική βάση του Κανονισμού για απευθείας εμπόριο που πρότεινε η Κομισιόν, η οποία προϋποθέτει έγκριση με ειδική πλειοψηφία, παρέχοντας δυνατότητα παράκαμψης του βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Θετικό πρώτο βήμα
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ Η ΜΑΧΗ
ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗοριστικοποίηση της γνωμάτευσης της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής με τη θετική παρούσα της μορφή, θα αποτελέσει ένα πρώτο θετικό βήμα στη μάχη για αποτροπή της έγκρισης του απευθείας εμπορίου και ταϊβανοποίησης του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.

Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής αναμένεται, ως είθισται, να αποτυπωθεί χωρίς ουσιαστικές μεταβολές στη γνωμοδότηση που θα ετοιμάσει ο εισηγητής της Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής Κουρτ Λέχνερ, προκειμένου να εγκριθεί την προσεχή Δευτέρα στο Στρασβούργο, κάτι που επιδιώκει να αναβάλει ο Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Ομάδας Μάρτιν Σουλτς.

Το πλέον αποφασιστικό στάδιο θα είναι η στάση που θα τηρήσει η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου επικρατούν «ισορροπίες τρόμου» και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια πολιτική απόφαση θα ληφθεί.

Πολύ περισσότερο αφού ούτε η γνωμοδότηση της Επιτροπής Νομικών, αλλά ούτε και η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας δεσμεύουν τη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί είθισται να λαμβάνουν υπόψη τη νομική αξιολόγηση των αρμοδίων της Ευρωβουλής, αλλά σε τελική ανάλυση αποφασίζουν στη βάση πολιτικών κυρίως όρων. Σημειώνεται ότι την ίδια περίπου θέση με τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωβουλής είχε υιοθετήσει και η Νομική Υπηρεσία του Συμβουλίου από τον Αύγουστο του 2004, θεωρώντας δηλαδή ως λανθασμένη τη νομική βάση που επέλεξε η Κομισιόν.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η νομική βάση του απαράδεκτου Κανονισμού στηρίζεται μόνο από τη Νομική Υπηρεσία της Κομισιόν και την πολιτική της ηγεσία, η οποία διά του αρμοδίου Επιτρόπου Στέφαν Φούλε συμμετέχει σήμερα στις εκδηλώσεις ανοίγματος της διόδου Λιμνίτη. Κύκλοι των Βρυξελλών διερωτώνται εύλογα εάν ο Τσέχος Επίτροπος, ο οποίος είναι γνώστης του περιεχομένου της γνωμάτευσης της Ευρωβουλής, αποφασίσει τελικά να αποσύρει τον Κανονισμό για το απευθείας εμπόριο και εάν βεβαίως η Κυπριακή Κυβέρνηση θέσει προς τον Στέφαν Φούλε ένα τέτοιο αίτημα.

Όπως μάλιστα πληροφορείται ο «Φ», η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής αντανακλά διαφωνία με τον ατυχή παραλληλισμό του Προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος είχε συγκρίνει το απευθείας εμπόριο από το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου με τις εμπορικές συναλλαγές που διεξάγονται από το Γιβραλτάρ, τη Θέουτα και τη Μελίγια.

Η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας της Ευρωβουλής υποδεικνύει ότι η εξαίρεση των περιοχών αυτών από το κεκτημένο έγινε «σκοπίμως» με αίτημα της Βρετανίας και της Ισπανίας αντίστοιχα, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Φιλελεύθερος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube