Weather Icon

Η παγκόσμια οικονομία μετακινείται προς Ανατολάς

ΑΓ. ΜΑΡΚΟΥ

Η νέα παγκόσμια ισορροπία θα εξαρτηθεί από το πώς θα διαχειριστεί η Δύση τις νέες ισορροπίες που δημιουργεί η εντυπωσιακή άνοδος των οικονομιών της Ασίας, σύμφωνα με τον κ. James Rubin, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. Σύμφωνα με τον ίδιο είναι ξεκάθαρο ότι ο κόσμος μετακινείται προς Ανατολάς και αναμένεται η απάντηση ΗΠΑ και Ευρώπης στις προκλήσεις που δημιουργούνται.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια σημαντική άνοδος των οικονομικών μεγεθών σε αναδυόμενες οικονομίες, την ίδια στιγμή που οι ανεπτυγμένες χώρες και στις δύο όχθες του Ατλαντικού αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Πώς σχολιάζετε αυτή την εξέλιξη;

«Ενα είναι βέβαιο, ο κόσμος και η οικονομία μετακινούνται προς Ανατολάς. Μια νέα ισορροπία δημιουργείται σε παγκόσμιο επίπεδο, ως αποτέλεσμα της ανόδου των αναδυόμενων ασιατικών οικονομιών. Η Δύση καλείται να απαντήσει σε αυτή την πρόκληση. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον υπάρχει πληθώρα γεωστρατηγικών κινδύνων, όπως η τρομοκρατία, η διάδοση των πυρηνικών όπλων, η κλιματική αλλαγή, πιθανοί πόλεμοι σε Ιράν, Αφγανιστάν και Πακιστάν. Πρόκειται για τη σκοτεινή πλευρά της παγκοσμιοποίησης.

Την ίδια στιγμή υπάρχουν οι γεωοικονομικοί κίνδυνοι, δηλαδή η διαμάχη για την ενέργεια, η χρηματοοικονομική κρίση, αλλά και η εσωτερική κρίση που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Επιπλέον, οι προθέσεις της Κίνας, η οποία αποτελεί παγκόσμιο εμπορικό εταίρο, παραμένουν άγνωστες. Πρόκειται για μια χώρα που τα τελευταία χρόνια διεκδικεί δικαιώματα από τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά δεν αποδέχεται να αναλάβει υποχρεώσεις».

Τι εννοείτε όταν λέτε ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πρέπει να απαντήσουν στην άνοδο των χωρών της Ανατολής;

«Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε ένα νέο διεθνές πλαίσιο και να διαχειριστούν την άνοδο της κινεζικής οικονομίας, καθώς και τις φιλοδοξίες της Ινδίας και της Βραζιλίας. Παράλληλα, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τον εθνικισμό που χαρακτηρίζει τη σημερινή Ρωσία. Πρόκειται για ένα δύσκολο εγχείρημα εν όψει των νέων διεθνών εμπορικών συμφωνιών. Πρόκληση αποτελεί και το μέλλον της οικονομίας του Ιράν, καθώς η Τεχεράνη στρέφεται στην Ασία λόγω της ευρωπαϊκής κρίσης, γεγονός που θα επηρεάσει και την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα των πυρηνικών όπλων».

Πώς πιστεύετε ότι θα εξελιχθούν τελικώς τα πράγματα;

«Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, η Δύση θα καταφέρει να διαχειριστεί με τον καλύτερο τρόπο και προς όφελός της την κινεζική άνοδο και θα επιτύχει τον μετασχηματισμό των κρατών που απειλούν την παγκόσμια ειρήνη. Ετσι, θα μπορέσει να κερδίσει όσο πιο πολλά μπορεί από την κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, εκμεταλλευόμενη στο έπακρο τα οφέλη της παγκοσμιοποίησης».

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube