Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 10 Οκτωβρίου 2010

ΡΑΣΜΟΥΣΕΝ:Ζήτησε ευελιξία στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας

Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ Η πρόταση του γ.γ. του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν για υπογραφή συμφωνίας ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Οργανισμού, ως τρόπο για την επίλυση του προβλήματος στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε., ήταν χθες στο προσκήνιο, καθώς ο Ράσμουσεν συναντήθηκε στην Αγκυρα με την τουρκική πολιτική ηγεσία.

Ο Ράσμουσεν, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV, είπε τα περί της πρότασής του δίχως να αναφερθεί στο ίδιο το πρόβλημα που υπάρχει ,εξαιτίας του γεγονότος ότι η Αγκυρα ασκεί βέτο στη χρησιμοποίηση δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ευρωπαϊκή Πολιτική για την Ειρήνη και την Ασφάλεια στο πλαίσιο της «Συνεργασίας για την Ειρήνη». Αυτό ισχύει από το 2004 και την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Παράλληλα όμως, η Κυπριακή Δημοκρατία ασκεί βέτο για τη συμμετοχή της Τουρκίας στον ευρωπαϊκό αμυντικό οργανισμό.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ συναντήθηκε χθες στην Αγκυρα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο τελευταίος, απαντώντας χθες σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε νωρίτερα με τον Αυστριακό ομόλογό του Μίχαελ Σπίντελεγκερ, είπε: «Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε για μια λύση που θα λαμβάνει κατ’ αρχήν υπόψη τη στάση της Τουρκίας και θα εξαλείψει τις ανησυχίες μας».

Ο Ράσμουσεν, πάντως, αναφέρθηκε στο θέμα και σε σημείωμα που περιέλαβε στην προσωπική του σελίδα στο «Facebook», όπου τόνισε τα εξής: «Θα ήθελα να δω να υπάρχει εξέλιξη στις σχέσεις μεταξύ ΝΑΤΟ και Ε.Ε., θέμα στο οποίο η Τουρκία έχει θέση-κλειδί. Τόσο η Ε.Ε. όσο και η Τουρκία θα πρέπει να επιδείξουν ευελιξία».

Κυπριακό ενδιαφέρον
Εμμεσα κυπριακό ενδιαφέρον είχε και η συνάντηση που είχε χθες ο Νταβούτογλου με τον Αυστριακό ομόλογό του. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Νταβούτογλου ρωτήθηκε για τη μείωση του ποσοστού των Τούρκων που τάσσονται υπέρ της ένταξης, για να πει ότι «κατά το έτος 2004 το ποσοστό αυτό είχε αγγίξει το 70%, ενώ στις μέρες μας βρίσκεται στο επίπεδο του 50-60%». Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου, η μείωση αυτή οφείλεται σε δύο λόγους, οι οποίοι είναι «το γεγονός ότι ο τουρκικός λαός, εξαιτίας του Κυπριακού, έχει χάσει την εμπιστοσύνη του προς το αίσθημα δικαιοσύνης της Ευρώπης και, δεύτερον, τα αρνητικά μηνύματα που προέρχονται από την Ε.Ε.».

Αναπτύσσοντας τις απόψεις της κυβέρνησής του για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Αυστριακός υπουργός είπε: «Εμείς εξαρχής είχαμε ενδοιασμούς και βρίσκαμε ότι θα ήταν προτιμότερο να υπάρξουν ειδικές σχέσεις μεταξύ της Ε.Ε. και της Τουρκίας. Ωστόσο, έχει ληφθεί απόφαση για έναρξη των διαπραγματεύσεων και μεις στηρίζουμε πλήρως την απόφαση αυτή».

Ο Σπίντελεγκερ υπογράμμισε ότι η Αυστρία «επικεντρώνεται στην ενταξιακή διαδικασία» και είπε πως όταν η διαδικασία φτάσει στο τέλος της, «η Τουρκία και η Ε.Ε. θα αποφασίσουν».Ο Αυστριακός υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, είπε πως «υπάρχουν δύο κεφάλαια που θα μπορούσαν να ανοίξουν» και επισήμανε πως η ενέργεια είναι ένα απ’ αυτά.

ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΟΥΣ Ο ΓΓτου ΝΑΤΟ που συναντήθηκε με τον Ερντογάν και τον Νταβούτογλου δεν μπόρεσε να κάνει δεκτό το αίτημά του για την κατάργηση του βέτο της Τουρκίας έναντι της Κύπρου.
Κατά τη συνάντηση Νταβούτογλου – Ρασμούσεν ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε για το θέμα του βέτο της Τουρκίας ότι το θέμα αυτό, θα πρέπει να επιλυθεί εντός της ΕΕ και ότι πριν την επίλυση του θέματος αυτού, η Τουρκία δεν θα καταργήσει το βέτο της.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube