Weather Icon
Γενικά θέματα 31 Οκτωβρίου 2010

Ενοχλημένο το Αφγανιστάν από την κοινή επιχείρηση ΗΠΑ-Ρωσίας κατά των ναρκωτικών

Η κυβέρνηση του Αφγανιστάν και ο πρόεδρος της χώρας Χαμίντ Καρζάι εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την κοινή επιχείρηση Αμερικανικών και Ρωσικών δυνάμεων με σκοπό την καταστροφή εργαστηρίων παρασκευής ναρκωτικών.
Το Αφγανιστάν διευκρίνισε δεν είχε ενημερωθεί για τη συμμετοχή και Ρώσων ενώ μίλησε για «μονομερείς επιχειρήσεις» που παραβιάζουν την εθνική κυριαρχία και τον διεθνή νόμο.

Ο Χαμίντ Καρζάι υπογράμμισε ότι η χώρα του επιθυμεί φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία αλλά στη βάση αμοιβαίου σεβασμού.

Από την πλευρά του, συνεργάτης του Ρώσου προέδρου τόνιζε ότι η απάντηση της Καμπούλ προκάλεσε «μεγάλη έκπληξη» και ήταν «ακατανόητη», καθώς όπως τόνισε συμμετείχε και το Αφγανιστάν.

Όπως σημειώνει το BBC, το υπουργείο Εσωτερικών του Αφγανιστάν συμμετείχε μεν, αλλά θεωρούσε ότι οι Ρώσοι θα είναι παρατηρητές και δεν θα συμμετέχουν κανονικά.

Η επιχείρηση έγινε την περασμένη Πέμπτη κοντά στο Τζαλαμπάντ και σε μικρή απόσταση από τα σύνορα με το Πακιστάν.

Η Ρωσία ανέφερε ότι εντοπίστηκαν και καταστράφηκε ποσότητες ηρωίνης και όποιου με βάρος ένα τόνο και αξία περί τα 250 εκατομμύρια δολάρια. Επίσης καταστράφηκε και εξοπλισμός παρασκευής των ναρκωτικών.

Όπως σημειώνει το BBC η συμμετοχή ρωσικών δυνάμεων είναι για το Αφγανιστάν ένα ευαίσθητο ζήτημα με δεδομένη την πολυετή εισβολή της Σοβιετικής Ένωσης στο Αφγανιστάν τη δεκαετία του 1980.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artId=364114&dt=31/10/2010

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube