Γενικά θέματα 19 Οκτωβρίου 2010

Και η … Τουρκία;

Στην The Moscow Times με τίτλο “Study calls for EU talks with Russia and Turkey”, αναφέρεται σε έκθεση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων η οποία υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να ξεκινήσει τριμερή διάλογο για θέματα ασφαλείας τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά χρονίζουσες διαμάχες, καθώς και για να προαχθεί η σταθερότητα στην ανατολική πτέρυγά της. Η Ε.Ε. πρέπει να αναλάβει περισσότερες πρωτοβουλίες για την ασφάλεια στο χώρο της, καθώς η Αμερική ασχολείται πλέον με το Αφγανιστάν, το Ιράν και την Κίνα και δεν εστιάζει πια την προσοχή της στα ευρωπαϊκά θέματα.

Η έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή έχει τίτλο «Η Ψευδαίσθηση της Τάξης και το Φάντασμα μιας πολυπολικής Ευρώπης». Οι συντάκτες, Μαρκ Λέοναρντ και Ιβάν Κραστέφ, θεωρούν ότι η σύνοδος μεταξύ Μέρκελ, Μεντβέντεφ και Σαρκοζί έχει τη σωστή ημερήσια διάταξη αλλά τους λάθος συμμετέχοντες. Δηλώνουν επίσης πως «χρειαζόμαστε έναν ανεπίσημο ‘τρ-ιάλογο’ ο οποίος θα φέρει κοντά τους τρεις βασικούς πυλώνες της ευρωπαϊκής ασφάλειας: Ρωσία, Τουρκία και Ε.Ε.».

Η έκθεση αναφέρει επιπροσθέτως ότι αυτός ο ‘τρ-ιάλογος’ θα πρέπει αρχικά να καταρτίσει ένα σχέδιο δράσης για την ασφάλεια με στόχο τον περιορισμό της έντασης μέσω της αποστρατικοποίησης των πιο ασταθών περιοχών της ηπείρου και της επίλυσης των «παγωμένων» διαφωνιών. Εάν η εν λόγω προσπάθεια ευωδοθεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. θα είναι πιο δεκτικά στις ρωσικές ιδέες ρωσικής για μια ευρωπαϊκή συνθήκη ασφάλειας ως το επιστέγασμα μιας διαδικασίας οικοδόμησης αμοιβαίας εμπιστοσύνης.

Στο ζήτημα αυτό δεν υπάρχει προς το παρόν αρνητική τάση από την πλευρά της Μόσχας ωστόσο ερωτηματικά εγείρονται από την πλευρά της Τουρκίας καθώς γίνεται σαφές πως μια σχέση που θα δημιουργηθεί στη βάση αυτή θα σημάνει την οριστική απεμπόληση των τουρκικών φιλοδοξιών για να καταστούν πλήρες μέλος της ΕΕ καθώς επί της ουσίας θα πρόκειται για την περίφημη “ειδική σχέση” της ΕΕ με τους δυο ανατολικούς γείτονές της.
Δραγουμάνος

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube