Γενικά θέματα 16 Οκτωβρίου 2010

Απόσυρση του Κανονισμού

ΤΟΥΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Μετά και τη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου που εναρμονίζεται με αυτή του Συμβουλίου, η Κομισιόν δεν έχει άλλη επιλογή: Είτε θα αποσύρει τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο είτε θα τροποποιήσει τη νομική βάση. Αυτή είναι και η θέση της Λευκωσίας, όπως έχει μεταφερθεί στον Επίτροπο Διεύρυνσης της Ε.Ε., Στέφαν Φούλε, ο οποίος βρισκόταν χθες στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού έθεσαν με έντονο τρόπο το θέμα του απευθείας εμπορίου, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να τερματισθεί αυτή η ιστορία που ταλαιπωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία από το 2004 και εντεύθεν.

Δυο γνωματεύσεις θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, υποδεικνύουν πως η νομική βάση που επικαλείται η Κομισιόν δεν είναι η κατάλληλη. Ο Στέφαν Φούλε, παρόλο που επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ωστόσο έσπευσε, να παραπέμψει τους συνομιλητές του στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του 2007, όταν η Λευκωσία συναίνεσε να περιληφθεί αναφορά για προώθηση του κανονισμού ως αντάλλαγμα το πάγωμα ενταξιακών κεφαλαίων για την Τουρκία.

Ο Στέφαν Φούλε, ο οποίος σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες, έθεσε ένα ζήτημα που αφορά την Τουρκία: Να ανοίξουν κι άλλα κεφάλαια, όπως αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για να βοηθηθούν όλοι. Με το άνοιγμα του κεφαλαίου της Ενέργειας φλερτάρουν πολλοί (το ζήτησε χθες εκ νέου και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας). Στον κ. Φούλε τέθηκε και το θέμα της Αμμοχώστου, όπως παρουσιάζεται στην πρόταση Χριστόφια. Στη συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε είπε πως η Κομισιόν χαιρετίζει κάθε πρόταση, η οποία θα μας οδηγήσει πιο κοντά σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού «Η μη λύση δεν είναι επιλογή και το υφιστάμενο στάτους-κβο έχει διαρκέσει πάρα πολύ», τόνισε.

Για το απευθείας εμπόριο παρέπεμψε στο Ευρωκοινοβούλιο, που έχει εξουσίες μετα την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας. Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ερογλου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος είπε ότι του έθεσε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς, λέγοντας ότι είναι πολύ σημαντικό όπως δοθούν περισσότεροι πόροι προς αυτή την κατεύθυνση. Ο Έρογλου επέμεινε στην εφαρμογή του εμπορίου.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι με τον αξιωματούχο του ΟΗΕ συμφώνησαν πως είναι δυνατόν να υπάρξει λύση νοουμένου ότι υπάρχει αρκετή πολιτική θέληση και αποφασιστικότητα και από τις δύο πλευρές.

«Άκουσε με προσοχή τα επιχειρήματά μας»
Ο ΜΑΡΚΟΣΚυπριανού ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του απευθείας εμπορίου, ανέφερε ότι η μέχρι σήμερα δηλωμένη θέση της Επιτροπής είναι υποστηρικτική προς τον κανονισμό. «Είναι μια πρόταση, την οποία έχουν υποβάλει, αυτή είναι η τρίτη Επιτροπή που χειρίζεται αυτό το θέμα από το 2004. Επί του παρόντος η Επιτροπή θεωρεί ότι αυτή η πρόταση είναι η σωστή επιλογή», είπε.

Ωστόσο, ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η Επιτροπή σημειώνει με πολλή προσοχή τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, τόσο τα νομικά όσο και τα πολιτικά. «Το ζήτημα επί του παρόντος βρίσκεται στο Ευρωκοινοβούλιο. Ανάλογα με τις εξελίξεις εκεί θα συνεχίσουμε τη συζήτηση και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Φούλε κατανοεί τα επιχειρήματα της δικής μας πλευράς, ο κ. Κυπριανού είπε ότι σίγουρα τα καταλαβαίνει. «Τώρα αν τα υιοθετεί είναι κάτι που θα φανεί σε μελλοντικές συζητήσεις», κατέληξε.
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube