Weather Icon
Ευρωπαϊκή Ένωση , Σερβία 26 Οκτωβρίου 2010

Ενα βήμα πιο κοντά στην Ε.Ε. προχώρησε χθες η Σερβία

AFP, Reuters
ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ. Βήμα προσέγγισης προς την Ευρωπαϊκή Ενωση πραγματοποίησε χθες η Σερβία, καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε. συμφώνησαν να ζητήσουν τη γνώμη της Επιτροπής για ενδεχόμενη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία.

«Βρήκαμε ένα καλό σημείο ισορροπίας ανάμεσα στην αναγνώριση των προσπαθειών που έχει κάνει η Σερβία τους τελευταίους μήνες και στο μήνυμα ότι η πλήρης συνεργασία της Σερβίας με το Δικαστήριο (Διεθνές Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία) συνεχίζει να αποτελεί όρο», είπε ο Στίβεν Φανάκερε, υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου που ασκεί την εξάμηνη προεδρία της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. ζητεί από το Βελιγράδι να προχωρήσει στη σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς, ο οποίος έχει παραπεμφθεί σε δίκη με την κατηγορία της γενοκτονίας ως υπεύθυνος για τη σφαγή 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995. Προϋπόθεση για τα μελλοντικά βήματα της Σερβίας θα αποτελέσει η ομόφωνη γνώμη των κρατών-μελών της Ε.Ε. ότι το Βελιγράδι συνεργάζεται με το Διεθνές Δικαστήριο. Ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης Μπόζινταρ Τζέλιτς επανέλαβε τη δέσμευση της Σερβίας ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να εντοπίσει τον 68χρονο Σερβοβόσνιο στρατηγό.

«Αν βρούμε τον Μλάντιτς σήμερα, θα τον συλλάβουμε σήμερα», είπε ο Τζέλιτς. Ευρωπαίοι διπλωμάτες εκτίμησαν ότι η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που ίσως ισοδυναμεί με πράσινο φως για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναμένεται στο δεύτερο μισό του 2011.

Η Κροατία καλωσόρισε την απόφαση της Ε.Ε. να εξετάσει τον σερβικό φάκελο. Πρόκειται για «θετικό σήμα προς τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Κροατίας. «Συμβάλλει στην περαιτέρω σταθεροποίηση της περιοχής». Από τις έξι πρώην γιουγκοσλαβικές δημοκρατίες (Βοσνία, Κροατία, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ, Σερβία, Σλοβενία) μόνο η τελευταία είναι μέλος της Ε.Ε. Πιο κοντά στην ένταξη βρίσκεται η Κροατία, που ελπίζει να ενταχθεί το 2012.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube