Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 1 Οκτωβρίου 2010

Μεγαλύτερη δραστηριοποίηση για το θέμα της ονομασίας επιδιώκει η ΠΓΔΜ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής της ΠΓΔΜ, εκτίμησε ότι η παρουσία της αντιπροσωπείας της χώρας στη Νέα Υόρκη, στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ήταν μια καλή ευκαιρία για να παρουσιασθεί ο εποικοδομητικός ρόλος που διαδραματίζει η ΠΓΔΜ διεθνώςκαι να τονισθεί ότι αυτή δεν είναι μόνον «καταναλωτής» διεθνούς πολιτικής, αλλά ενεργός «παίκτης» στο πλαίσιο του ΟΗΕ και του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Όπως τόνισε ο κ. Μιλόσοσκι, στη συνάντηση που είχε με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, ανέπτυξε τις θέσεις της ΠΓΔΜ σχετικά με το ζήτημα της ονομασίας και ζήτησε μεγαλύτερη ενασχόληση και προσοχή σχετικά με το «διμερές», όπως το χαρακτήρισε, αυτό ζήτημα.

«Ταυτόχρονα, ζητήσαμε και όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δραστηριοποίηση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, καθώς και μεγαλύτερη συνεργασία εκ μέρους του εκπροσώπου της που συμμετέχει στις συνομιλίες για το όνομα. Δυστυχώς, σε αρκετές πρωτοβουλίες που προέρχονται από τη μακεδονική πλευρά δεν υπάρχει ανάλογη θετική ανταπόκριση εκ μέρους της ελληνικής πλευράς, κάτι που δίνει την εντύπωση είτε πως υπάρχει κάποια αδιαφορία είτε πως ίσως υπάρχει κάποιο έλλειμμα στην επικοινωνία μεταξύ της Κυβέρνησης στην Αθήνα και του εκπροσώπου της για το θέμα του διμερούς “μακεδονο – ελληνικού ζητήματος” », είπε ο κ. Μιλόσοσκι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε και στη σύναψη διπλωματικών σχέσεων με την Συρία, υπό το λεγόμενο συνταγματικό όνομα.

«Η τελευταία αυτού του είδους συμφωνία ήταν με την Συρία, που είναι η 129η χώρα με την οποία η Δημοκρατία της “Μακεδονίας” συνήψε διπλωματικές σχέσεις υπό το συνταγματικό της όνομα. Έτσι απλώς επιβεβαιώνεται το γεγονός πως η σύναψη διπλωματικών σχέσεων προκύπτει από το κυρίαρχο δικαίωμα κάθε χώρας και τέτοιες διμερείς σχέσεις συνάπτονται σύμφωνα με τα δικά τους και δικά μας συμφέροντα», ανέφερε ο κ. Μιλόσοσκι.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ
Τα σημεία ” ” στις λέξεις Μακεδονία και μακεδο-ελληνικό ζήτημα αποτελούν προσωπική μου παρέμβαση στο άρθρο.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube