REAL TIME |

Ευρωπαϊκή Ένωση , Ισλάμ 19 Οκτωβρίου 2010

Τρομο-υστερίας συνέχεια με επίκεντρο την Ευρώπη

Οι σαουδαραβικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν τη Γαλλία για τρομοκρατική απειλή, οι Βρετανοί έχουν πληροφορίες για τρομοκρατική επίθεση και οι Ταλιμπάν απειλούν με χτύπημα την Ολλανδία

Ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Μπρις Ορτεφέ είπε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της Σαουδικής Αραβίας προειδοποίησαν πριν από μερικές ημέρες τις ευρωπαϊκές μυστικές υπηρεσίες για τρομοκρατική απειλή στη γηραιά ήπειρο και κυρίως στη Γαλλία, απειλή μάλιστα η οποία προέρχεται από την οργάνωση της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa).

Όπως ανέφερε σε ραδιοφωνική εκπομπή: “Πριν από μερικές ώρες, οι Ευρωπαίοι έλαβαν ένα νέο μήνυμα των σαουδαραβικών μυστικών υπηρεσιών που μας ανέφερε ότι η Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο αναμφίβολα είναι ενεργός ή σκοπεύει να ενεργοποιηθεί”. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι “η απειλή αφορούσε την ευρωπαϊκή ήπειρο και κυρίως τη Γαλλία”, προσθέτοντας πως “η απειλή είναι πραγματική και η επαγρύπνησή μας παραμένει εξαιρετικά αυξημένη”.

Πέρα από το Παρίσι, όμως, και το Λονδίνο επίσης δηλώνει πως αντιμετωπίζει μια “πολύ σοβαρή απειλή τρομοκρατικής επίθεσης”. Η υπουργός Εσωτερικών Τερέζα Μέι είπε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ΙΤV ότι “υπάρχει μια σοβαρή απειλή από τη διεθνή τρομοκρατία και για τον λόγο αυτόν η απειλή στη Βρετανία σ’ αυτό το στάδιο χαρακτηρίζεται σοβαρή”.

Την ίδια ώρα, το νέο βρετανικό αμυντικό δόγμα θεωρεί την τρομοκρατία και τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο ως πρώτιστες απειλές, παραμερίζοντας την πυρηνική απειλή και την κατάρρευση ασθενών κρατών από την πρωτοκαθεδρία. Ταυτόχρονα, η βρετανική κυβέρνηση φιλοδοξεί να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα του 11% περιορίζοντας και τον αμυντικό προϋπολογισμό. Όμως την περασμένη εβδομάδα η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο υπουργός Αμύνης Ρόμπερτ Γκέιτς εξέφρασαν την ανησυχία τους πως οι περικοπές στις αμυντικές δαπάνες ευρωπαϊκών κρατών ενδέχεται να φθάσουν σε μεγάλο βαθμό, υπονομεύοντας τη στρατιωτική ισχύ της Συμμαχίας.

Από το Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν προειδοποίησαν τη νέα κυβέρνηση της Ολλανδίας, η οποία έχει την υποστήριξη του ακροδεξιού κόμματος του Γκέερτ Βίλντερς, για μια πιθανή “επίθεση” σε περίπτωση που εντείνει την πολιτική της κατά του ισλάμ, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει η ολλανδική εφημερίδα Volkskrant. “Αν η Ολλανδία εντείνει την πολιτική της κατά του ισλάμ, είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει στόχο επίθεσης από ισλαμιστική οργάνωση”, δήλωσε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν στο δυτικό και βόρειο Αφγανιστάν Ζαμπιουλάχ Μουτζαχέντ, σε συνέντευξή του στην αριστερή εφημερίδα.

Ο Μπιν Λάντεν ζει στο Πακιστάν
Ο επικεφαλής της Αλ Κάιντα Οσάμα Μπιν Λάντεν και ο δεύτερος στην ιεραρχία του δικτύου Αϊμάν αλ Ζαουάχρι ζουν στο βορειοδυτικό Πακιστάν (αλλά όχι στο ίδιο μέρος) υπό την προστασία πρακτόρων των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Αυτό υποστηρίζει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN επικαλούμενο έναν ανώτερο αξιωματούχο του ΝΑΤΟ. Κατά τον αξιωματούχο, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται, ο ηγέτης των αφγανών Ταλιμπάν, ο μουλάς Όμαρ, μετακινείται τους τελευταίους μήνες μεταξύ των πακιστανικών πόλεων Κουέτα και Καράτσι.

Οδηγίες της Αλ Κάιντα
Η Αλ Κάιντα διευρύνει την εκστρατεία προπαγάνδας απευθυνόμενη στους πιστούς της απευθείας στα αγγλικά, σε μια προσπάθεια να στρατολογήσει μέλη από όλον τον κόσμο και όχι μόνο από τις αραβικές χώρες. Μετά τη διαδικτυακή έκδοση πριν τέσσερις μήνες του πρώτου τεύχους του περιοδικού “Inspire” στα αγγλικά, το σκέλος της Αλ Κάιντα στην αραβική χερσόνησο (Aqpa) επανέρχεται με ένα δεύτερο τεύχος. Το πρώτο τεύχος έδινε οδηγίες για την κατασκευή βόμβας, ενώ το δεύτερο προτείνει επιθέσεις εναντίον πληθυσμών σε δυτικές χώρες με μεγάλα οχήματα 4×4 εξοπλισμένα με κοφτερές λάμες.http://www.makthes.gr/news/world/63489/

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube