REAL TIME |

Ισραήλ , Παλαιστίνη 25 Οκτωβρίου 2010

Γύρισε στο Ισραήλ και επιστρέφει μυστικά έγγραφα

Στο Ισραήλ επέστρεψε την Κυριακή μετά από παραμονή του πολλών μηνών στο εξωτερικό προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη, δημοσιογράφος της καθημερινής ισραηλινής εφημερίδας «Χααρέτζ» που έχει κατηγορηθεί για την παράνομη χρήση στρατιωτικών μυστικών πληροφοριών, όπως ανακοινώθηκε από την κρατική τηλεόραση.

Πρόκειται για τον Ούρι Μπλάου που δημοσίευσε πολλά άρθρα που σχετίζονταν με επιχειρήσεις και αμφιλεγόμενες μεθόδους άσκησης πιέσεων του στρατού κατά Παλαιστίνιων στη Δυτική Οχθη, και τα οποία βάσισε σε στοιχεία που του χορήγησε μια 23χρονη, η Ανάτ Κάμ, η οποία είχε πρόσβαση στα στοιχεία αυτά κατά την άσκηση της στρατιωτικής της θητείας (2005-2007).

Η Ανάτ Καμ συνελήφθη, ανακρίθηκε και πρόκειται να δικαστεί το Δεκέμβριο, μετά από πολλές αναβολές της δίκης της, με την κατηγορία ότι «προμήθευσε σε τρίτους μυστικά στοιχεία με την πρόθεση να προσβάλει την ασφάλεια της χώρας».

Συγκεκριμένα η νεαρή προμήθευσε τον δημοσιογράφο της «Χααρέτζ» με πάνω από δύο χιλιάδες έγγραφα που είχαν ταξινομηθεί στην ανώτατη κατηγορία «άκρως απόρρητα» την εποχή η ίδια που υπηρετούσε υπό τον στρατηγό Γαίρ Ναβέχ επικεφαλής της στρατιωτικής περιοχής που κάλυπτε και την κατεχόμενη Δυτική
Οχθη.

Η 23χρονη κατά την ανάκρισή της παραδέχτηκε ότι ενήργησε υποκινούμενη από ιδεολογικούς λόγους και επισήμανε ότι θέλησε να καταγγείλει «τα εγκλήματα πολέμου», του ισραηλινού στρατού κατά Παλαιστίνων ακτιβιστών του ισλαμικού Τζιχάντ. Ο δημοσιογράφος μετά τη δημοσιοποίηση πολλών τέτοιων εγγράφων για να αποφύγει τη σύλληψή του κατέφυγε στη Βρετανία όπου και παρέμεινε επί έξι μήνες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από συνεννόηση της Σιν Μπέιτ, της ισραηλινής μυστικής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας και του δικηγόρου του, ο δημοσιογράφος δέχτηκε να επιστρέψει 1.500 αχρησιμοποίητα μυστικά έγγραφα, να ελεγχθεί εάν έχει κρατήσει άλλα αδημοσίευτα έγγραφα και να ανακριθεί από την μυστική υπηρεσία και την αστυνομία αφού γυρίσει.
http://www.ant1online.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube