REAL TIME |

Weather Icon

Εμμεση νομική αναγνώριση του Πατριαρχείου από την Τουρκία

Μπροστά σε μια μεγάλη απόφαση για την έμμεση νομική αναγνώριση του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός της Τουρκίας βρίσκεται το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Η Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων της γείτονος αποφάσισε να αποδώσει στο Πατριαρχείο το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου.

Ετσι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναμένεται να καταγραφεί το επόμενο διάστημα στο τουρκικό Κτηματολόγιο ως ιδιοκτήτης του ορφανοτροφείου και η Τουρκία θα εξαναγκαστεί να αναγνωρίσει εμμέσως τη νομική υπόστασή του στη χώρα, κάτι που απέφευγε επί δεκαετίες. Μητροπολίτες του Φαναρίου δεν έκρυβαν χθες την αισιοδοξία τους καθώς, όπως τόνιζαν, «αυτή η απόφαση δίνει την αναγνώριση της νομικής προσωπικότητας του Πατριαρχείου, την οποία η Τουρκία δεν αποδεχόταν».

Το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου αποδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Πατριαρχείο, η τουρκική διοίκηση κλήθηκε να εφαρμόσει την απόφαση αυτή και παρά το ακανθώδες πολιτικό ζήτημα συμμορφώθηκε με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Οπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Ηaber Τurk», «με τον τρόπο αυτόν, από τις υποθέσεις που έχουν κερδηθεί στο ΕΔΑΔ για πρώτη φορά λαμβάνεται απόφαση για μεταβίβαση τίτλου ιδιοκτησίας σε μια θρησκευτική κοινότητα» της οποίας ηγείται ένας θρησκευτικός λειτουργός, δηλαδή ο Πατριάρχης.

Το ζήτημα εξετάστηκε και από τουρκικό δικαστήριο ενώπιον του οποίου η Γενική Διεύθυνση Βακουφίων παραιτήθηκε της διεκδίκησης. Το δικαστήριο, όπως λέγεται, αναγνώρισε το δικαίωμα του Πατριαρχείου και αναμένεται το επόμενο διάστημα να καθαρογραφεί η απόφαση και να αποσταλεί στο Φανάρι. Ο ίδιος ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναμένει, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του, να καθαρογραφεί και να δημοσιευθεί η απόφαση του δικαστηρίου προκειμένου να εκτιμήσει τη νέα κατάσταση που δημιουργείται.

Ταυτόχρονα το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών απέστειλε στο Φανάρι τα έγγραφα απόδοσης της τουρκικής υπηκοότητας σε 14 μητροπολίτες οι οποίοι ως σήμερα είναι Ελληνες, Αμερικανοί και υπήκοοι άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Με αυτόν τον τρόπο επιλύεται το σοβαρότατο πρόβλημα της διαδοχής τού εκάστοτε Οικουμενικού Πατριάρχη, αφού η νομοθεσία απαιτεί να διαθέτει την τουρκική υπηκοότητα. Πρόκειται για τους ιεράρχες που είχαν κληθεί πριν από μερικούς μήνες να καταθέσουν σχετικές αιτήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 15 μητροπολίτες που είχαν καταθέσει τα χαρτιά τους εξαιρέθηκε μόνον ένας, ο Μητροπολίτης Αυστρίας κ. Μιχαήλ, για την εξαίρεση του οποίου οι τουρκικές αρχές επικαλούνται νομικά κωλύματα, πιθανότατα επειδή διαθέτει αυστριακό διπλωματικό διαβατήριο, παρ΄ ότι είναι από τα πιο αξιοσέβαστα στελέχη της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
http://www.tovima.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube