Weather Icon
Ιράν , Λίβανος 14 Οκτωβρίου 2010

Ο Ιρανός πρόεδρος στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Πυρά κατά του Ισραήλ εξαπέλυσε ο Ιρανός πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Λίβανο, όπου χιλιάδες άνθρωποι, κατά συντριπτική πλειοψηφία μέλη της φιλοϊρανικής σιιτικής οργάνωσης, Χεζμπολάχ, του επιφύλαξαν πανηγυρική υποδοχή, κρατώντας φωτογραφίες του και ίδιου και άλλων ηγετών του Ιράν (φωτογραφία).

Ο Αχμαντινετζάντ διαβεβαίωσε τους Λιβανέζους ότι το Ιράν θα στέκεται πάντα στο πλευρό τους και θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν την εχθρότητα του σιωνιστικού καθεστώτος, αναφερόμενος στο Ισραήλ. Συνόδεψε τη διαβεβαίωση με συμφωνία δανείου σχεδόν 500 εκατομμυρίων δολαρίων από το Ιράν στο Λίβανο.

Σε μια κίνηση στήριξης της Χεζμπολάχ, ο Αχμαντινετζάντ επισκέφτηκε πόλεις στο νότιο Λίβανο, οι οποίες θεωρούνται προπύργιο της οργάνωσης, η οποία είναι ισχυρότερη σήμερα από ποτέ. Η οργάνωση, η οποία συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, κατηγορείται ότι λαμβάνει μεγάλη οικονομική βοήθεια από το Ιράν για να συντηρήσει την ισχυρή για τα δεδομένα του Λιβάνου ένοπλη πτέρυγά της, να αναπτύξει τις φιλανθρωπικές δραστηριότητές της και να προχωρήσει στην ανοικοδόμηση περιοχών που ελέγχει. Ο Ιρανός πρόεδρος πρόκειται σήμερα να μεταβεί στη μεθόριο με το Ισραήλ και να ρίξει συμβολικά μια πέτρα προς την άλλη πλευρά των συνόρων και να επισκεφτεί ένα τζαμί που κτίστηκε με έξοδα του ιρανικού κράτους.

Η επίσκεψη του Αχμαντινετζάντ στο Λίβανο πραγματοποιείται υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, καθώς εκδηλώνεται η ανησυχία ότι ίσως πραγματοποιηθεί απόπειρα δολοφονίας του από μυστικούς πράκτορες του Ισραήλ. Η ηγεσία των ΗΠΑ χαρακτήρισε προβοκατόρικη την επίσκεψη του Ιρανού προέδρου, η οποία έχει διχάσει και το λιβανέζικο λαό, με επικριτές του ιρανικού καθεστώτος να κατηγορούν τον Αχμαντινετζάντ ότι νομίζει ότι ο Λίβανος είναι η βάση του Ιράν στη Μεσόγειο Θάλασσα.ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗΣ-ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ

Αντίθετες σε προσπάθειες αποσταθεροποίησης του Λιβάνου οι ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ είναι αντίθετες σε κάθε προσπάθεια που έχει στόχο να «αποσταθεροποιήσει ή να υποδαυλίσει τις εντάσεις στο Λίβανο», δήλωσε σήμερα η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικων Χίλαρι Κλίντον από την Πρίστινα όταν ρωτήθηκε για την επίσκεψη του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινεζάντ στο Λίβανο.

«Απορρίπτουμε όλες τις προσπάθειες αποσταθεροποίησης ή υποδαύλισης των εντάσεων στο Λίβανο», δήλωσε η Κλίντον κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι.

«Ελπίζουμε ότι κανένας επισκέπτης δεν θα πει ή θα κάνει κάτι που μπορεί να οξύνει τις εντάσεις ή την έλλειψη σταθερότητας σε αυτή τη χώρα», συνέχισε η Κλίντον χωρίς να αναφέρει ούτε μία φορά το όνομα του Αχμαντινεζάντ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ακεραιότητα και την εθνική κυριαρχία του Λιβάνου. Είμαστε απολύτως αποφασισμένοι να υποστηρίξουμε τη λιβανική κυβέρνηση που αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις», πρόσθεσε η υπουργός.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube