Weather Icon
Ιράν , Λίβανος 13 Οκτωβρίου 2010

Ο Μ. Αχμαντινετζάντ επισκέπτεται από σήμερα τον Λίβανο

Ο Iρανός πρόεδρος επισκέπτεται τον Λίβανο, με σκοπό, σύμφωνα με το BBC, να ενισχύσει τις σχέσεις της Τεχεράνης με τη σιιτική Χεζμπολάχ.

Στο πλαίσιο της διήμερης αυτής επίσκεψης, της πρώτης από την ανάληψη των καθηκόντων του το 2005, ο Ιρανός πρόεδρος θα επισκεφθεί χωριά στον Λίβανο που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με το Ισραήλ και θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Μισέλ Σουλεϊμάν, και τον πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι.

Η περιοχή στην παραμεθόριο καταστράφηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου το 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ και ξαναχτίστηκε εν μέρει με ιρανική χρηματοδότηση, σύμφωνα με το BBC.

Ο αυτοκινητόδρομος από το αεροδρόμιο προς το κέντρο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, τη Βηρυτό, έχει διακοσμηθεί με ιρανικές σημαίες και αφίσες για την επίσκεψη του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Αλλά σύμφωνα με ανταποκριτές, παρόλο που τον Ιρανό πρόεδρο θα τον “καλοδεχθεί” η Χεζμπολά, ορισμένα μέλη της φιλοδυτικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στον Λίβανο χαρακτηρίζουν “πρόκληση” την επίσκεψη αυτή.

Η επίσκεψη του, δε , συμπίπτει με την διεξαγωγή έρευνας για τη δολοφονία το 2005 του τέως πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι.

Πρόκειται για “μία ή για δύο επισκέψεις;” διερωτάται η αραβική εφημερίδα με βάση το Λονδίνο Asharq al-Awsat και σημειώνει πως “η πρώτη είναι η επίσημη επίσκεψη στο κράτος του Λιβάνου και η δεύτερη, η πιο σημαντική, είναι η επίσκεψη στον σύμμαχο του Ιράν, στο κράτος της Χεζμπολά”.

Για “διχασμένη” χώρα, λόγω της πρώτης αυτής επίσκεψης του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, κάνουν λόγο οι εφημερίδες Christian Science Monitor, Gulf News, The Independent, ενώ σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The National η δολοφονία του Σαάντ Χαρίρι αποτελεί τον “παράγοντα-κλειδί”.

“Ακόμη και εάν το ήθελε ειλικρινά, δεν θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα φίλος ολόκληρου του Λιβάνου ο εκπρόσωπος ενός συστήματος που βρίσκεται ακριβώς στον αντίποδα από αυτό που αντιπροσωπεύει η χώρα που επισκέπτεται”, σημειώνει η αραβική εφημερίδα L’Orient-le-Jour.

“Η απόφαση αυτή του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ να επισκεφθεί την ‘χώρα της Χεζμπολά’, σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Le Temps, το προπύργιο της σιιτικής πολιτοφυλακής στο νότιο Λίβανο”, με σκοπό “τον συντονισμό και την ενίσχυση της επανάστασης”, σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Ynetnews, “προκαλεί ρίγη στο Ισραήλ”, σημειώνουν οι αμερικανικές εφημερίδες The Globe and Mail και Daily Star.

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας, Αμπντάλα, συμβούλεψε τον Ιρανό πρόεδρο να “μην προκαλέσει κάποια ανεπανόρθωτη ζημία” κατά την παραμονή του στον Λίβανο.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube