Weather Icon
Γενικά θέματα 22 Οκτωβρίου 2010

Σκάνδαλο με δωροδοκίες τύπου Ζήμενς στην Τουρκία

Σκάνδαλο με δωροδοκίες τύπου Ζήμενς στην Τουρκία

Έρευνα ξεκίνησε η αμερικανική επιχείρηση 3Μ, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η αντιπροσωπεία της στην Τουρκία προέβη σε δωροδοκίες προς δημόσιους οργανισμούς, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου.

Στην έρευνα μετέχουν και δύο τούρκοι δικηγόροι που εργάζονται στις ΗΠΑ. Οπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, η επιχείρηση, τον περασμένο Αύγουστο, γνωστοποίησε τους συγκεκριμένους ισχυρισμούς, με την έκθεση δραστηριοτήτων που παρουσίασε στους μετόχους της.

Στην τουρκική εισαγγελία έχουν φθάσει ήδη πολυάριθμες καταγγελίες για το θέμα ενώ η ίδια η 3Μ μετά από το θόρυβο που έχει ήδη προκληθεί, σε έγγραφό της προς το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης τις επιβεβαιώνει εν μέρει, υποστηρίζει όμως ότι για τις παρατυπίες ευθύνεται αποκλειστικά η αντιπροσωπεία της στην Τουρκία.

Στην έκθεση αναφέρθηκε ότι για το θέμα ενημερώθηκε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης και η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ( U.S Securities and Exchange Commission), το Νοέμβριο του 2009.

Ενώ όμως η εταιρεία παραδέχεται πως δωροδοκήθηκαν ορισμένες τουρκικές κρατικές υπηρεσίες και έγιναν «διαδικαστικές παρατυπίες σε ορισμένους διαγωνισμούς προμηθειών», αποφεύγει να κατονομάσει τόσο τις υπηρεσίες όσο και τους διαγωνισμούς και υπόσχεται να διερευνήσει τις καταγγελίες.

Η 3Μ λειτουργεί σε 63 χώρες και έχει συνολικά 80.000 εργαζόμενους.Παρέχει υπηρεσίες και προϊόντα στους κλάδους της ηλεκτρονικής τεχνολογίας, της ασφάλειας, των μεταφορών και της υγείας.

Η εταιρεία δραστηριοποιείται στην Τουρκία εδώ και είκοσι χρόνια και παρέχει υπηρεσίες, μεταξύ άλλων, σε δήμους και δημόσιους οργανισμούς και το 2009 ο τζίρος της στο τουρκικό έδαφος, έφθασε τα 25.000.000 δολάρια. Υπεύθυνοι της 3Μ Τουρκίας, μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ”, ανέφεραν ότι η έρευνα γίνεται στις ΗΠΑ και ότι οι ίδιοι δεν γνωρίζουν για ποια χρονική περίοδο διεξάγεται. Η εφημερίδα “Βατάν” γράφει ότι έχουν ενημερωθεί σχετικά με την έρευνα οι τουρκικές αρχές.
http://www.express.gr, http://www.elzoni.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube