Weather Icon
Γενικά θέματα 14 Σεπτεμβρίου 2010

Νέα προβλήματα για τον Σαρκοζί μετά τις καταγγελίες του Monde για «κατασκοπεία»

Παρίσι, Γαλλία.«Πονοκέφαλο» προκαλούν στον Νικολά Σαρκοζί οι καταγγελίες του Monde για «κατασκοπεία» δημοσιογράφου της εφημερίδας που ερευνούσε την υπόθεση Βερτ-Μπετανκούρ, προκειμένου να βρεθεί η πηγή του δημοσιογράφου.

Ο διευθυντής της αστυνομίας της Γαλλίας παραδέχθηκε ότι οι υπηρεσίες επαλήθευσαν την ταυτότητα του κυβερνητικού αξιωματούχου που διέρρευσε στην εφημερίδα απόρρητα στοιχεία που αφορούσαν την υπόθεση. Τόνισε, ωστόσο, ότι οι ενέργειες της αστυνομίας για την «ανακάλυψη» της πηγής του δημοσιογράφου ήταν στα πλαίσια του νόμου.

Η εφημερίδα Le Monde κατηγορεί τη γαλλική προεδρία ότι παραβίασε τους νόμους περί προστασίας των πηγών των δημοσιογράφων ζητώντας από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας να εντοπίσουν την ταυτότητα του πληροφοριοδότη ενός δημοσιογράφου της εφημερίδας. Ο Monde ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατ’ αγνώστων.

Την Δευτέρα, ο γενικός διευθυντής της γαλλικής αστυνομίας Φρεντερίκ Πεσενάρ παραδέχθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η υπηρεσία αντικατασκοπείας επαλήθευσε πληροφορία που είχε φθάσει στις υπηρεσίες ότι πηγή των διαρροών ήταν ανώτατος κυβερνητικός υπάλληλος.

Ο Φρ.Πεσενάρ τόνισε, πάντως, ότι η αστυνομία ενήργησε στο πλαίσιο του νόμου και πρόσθεσε ότι διαβίβασε την υπόθεση στην εισαγγελία στις 2 Σεπτεμβρίου.

Οι υπηρεσίες αντικατασκοπείας «έλεγξαν», σύμφωνα με τον Φρ.Πεσενάρ, πληροφορίες που αφορούσαν τις τηλεφωνικές επαφές που έγιναν από το κινητό τηλέφωνο του Νταβίντ Σενά, νομικού συμβούλου στο γραφείο της υπουργού Δικαιοσύνης Μισέλ-Αλιό-Μαρί, για να βρουν αν όντως ήταν η πηγή της διαρροής.

Ο αξιωματούχος που φέρεται να διέρρευσε τις πληροφορίες στο δημοσιογράφο εκλήθη, στη συνέχεια, να εγκαταλείψει τα καθήκοντά του και να καταλάβει μία θέση στην Καγέν, στη Γαλλική Γουιάνα.

Ωστόσο, ο διευθυντής της αστυνομίας αρνείται ότι υπήρξε παραβίαση της νομοθεσίας περί προστασίας των πηγών του δημοσιογράφου.

«Η γαλλική προεδρία προσέφυγε, κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, σε διαδικασίες που παραβιάζουν ευθέως το νόμο περί προστασίας του απορρήτου των δημοσιογραφικών πηγών» έγραψε η διευθύντρια σύνταξης του Monde Σιλβί Κοφμάν.

«Έχουμε αποδείξεις ότι η εκτελεστική εξουσία έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας, έρευνας εκτός νομικού πλαισίου, για να προσπαθήσει να εντοπίσει την προέλευση της διαρροής» δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας Ερίκ Φοτορινό στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1.

Στόχος της επιχείρησης των υπηρεσιών Πληροφοριών, ένα άρθρο του Ζεράρ Νταβέ στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας στα μέσα Ιουλίου με τίτλο «Ο κύριος συνεργάτης της Λιλιάν Μπετανκούρ φέρνει σε δύσκολη θέση τον Ερίκ Βερτ».

Θέμα του δημοσιεύματος ήταν οι συνθήκες πρόσληψης της συζύγου του υπουργού Εργασίας Ερίκ Βερτ από τον Πατρίς ντε Μεστρ, διαχειριστή της περιουσίας της κληρονόμου της L’Oreal Λιλιάν Μπετανκούρ.

Σύμφωνα με τη Le Monde, ζητήθηκε τότε από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας «να τεθεί τέλος τις διαρροές που κατέληξαν στη δημοσίευση των πληροφοριών αυτών». Η πηγή του δημοσιογράφου εντοπίσθηκε με βάση στοιχεία τηλεφωνικών συνομιλιών που παρασχέθηκαν από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας.

Η γαλλική προεδρία διέψευσε «κατηγορηματικά» το δημοσίευμα, λέγοντας ότι «δεν έδωσε ποτέ την παραμικρή εντολή» για τη διεξαγωγή έρευνας σχετικά με την προέλευση των πληροφοριών της εφημερίδας στο πολιτικο-οικονομικό σκάνδαλο Βερτ-Μπετανκούρ.

Η Δικαιοσύνη ερευνά εάν η απονομή της Λεγεώνας της Τιμής στον Πατρίς ντε Μεστρ συνδέεται με την πρόσληψη της συζύγου του Ερίκ Βερτ στην εταιρεία του που διαχειρίζεται τα οικονομικά συμφέροντα της L’Oreal.

Η Κεντρική Διεύθυνση Εσωτερικών Πληροφοριών (DCRI) που επιφορτίσθηκε με την έρευνα διαβεβαίωσε την εφημερίδα ότι ενήργησε στο πλαίσιο «της αποστολής προστασίας των κρατικών συμφερόντων».

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ζήτησε «να χυθεί άπλετο φως» στις κατηγορίες. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αλέν Βινταλίς ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση, ενώ ο βουλευτής των Πράσινων Νοέλ Μαμέρ δήλωσε: «βρισκόμαστε μπροστά σε νέο πολιτικό σκάνδαλο».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γαλλικό

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube