Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 20 Σεπτεμβρίου 2010

ΝΑΤΟ: Πυλώνας λύσης!

ΝΑΤΟ: Πυλώνας λύσης!

Του Γιάννου Χαραλαμπίδη
Η ΕΕ προχωρεί ακάθεκτη στην εμβάθυνση των σχέσεών της με το ΝΑΤΟ, διότι θεωρεί και τις ΗΠΑ και τη Βορειοατλαντική Συμμαχία ως στρατηγικούς εταίρους. Και αναπόσπαστα τμήματα της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής άμυνας και ασφάλειας, στην οποία περιλαμβάνεται και η Κύπρος ως σημαντικό γεωστρατηγικό σημείο.

Το κεντρικό πρόβλημα της βιωσιμότητας της λύσης αφορά στην ασφάλεια. Γι’ αυτό, το Κυπριακό και η λειτουργικότητα της λύσης είναι ζήτημα:

1. Κατοχύρωσης, εφαρμογής και σεβασμού των δημοκρατικών αρχών και αξιών, στοιχεία δομικά του νέου πολιτειακού συστήματος που μπορούν να διευθετηθούν μέσω του ΟΗΕ και της ΕΕ.

2. Ασφάλειας, που μπορεί να επιλυθεί μέσω του αμυντικού βραχίονα της ΕΕ, ο οποίος είναι για δυο χιλιάδες λόγους εξαρτημένος από το ΝΑΤΟ.

Συνεπώς, στο Κυπριακό θα πρέπει να δημιουργηθεί μια κοινωνία συμφερόντων και μια ρεαλιστική λογική βιώσιμης λύσης, που θα στηρίζεται από τη μια στον πυλώνα του ΝΑΤΟ και από την άλλη στον πυλώνα της ΕΕ. Η Κύπρος, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι μέλη της ΕΕ και η Τουρκία υποψήφια για ένταξη χώρα. Η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αγγλία είναι κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και η Κύπρος εκτός. Εάν θεωρηθεί ορθή η προσέγγιση, ότι η λύση μπορεί να στηριχθεί στα ισοζύγια δυνάμεων και στο δημοκρατικό της χαρακτήρα, τότε θα πρέπει: Πρώτον, η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ να ανταλλαγεί με την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η δημοκρατική και ευρωπαϊκή Τουρκία να συνοδοιπορεί με τη δημοκρατική και ευρωπαϊκή λύση στο Κυπριακό.

Η κυπριακή κομματική ηγεσία και δη ο Πρόεδρος Χριστόφιας προσεγγίζουν το ΝΑΤΟ συναισθηματικά και ιδεολογικά, αντί πολιτικά και ρεαλιστικά. Ρεαλιστικά ομιλούντες, η Κύπρος ήταν και είναι στο ΝΑΤΟ, λόγω των βρετανικών βάσεων, της ΕΛΔΥΚ και της ΤΟΥΡΔΥΚ. Και θα συνεχίσει και μετά τη λύση να τελεί υπό την επιρροή του ΝΑΤΟ. Η άρνηση της υφιστάμενης, όπως και των προηγούμενων Κυβερνήσεων να προχωρήσουν σε αίτηση ένταξη στο ΝΑΤΟ, εξυπηρετεί τα τουρκικά και βρετανικά συμφέροντα, καθότι Λονδίνο και Άγκυρα καρπούνται μόνες τα συμφέροντα της Συμμαχίας, χρησιμοποιώντας τη δική μας ιδιοκτησία.

Το έδαφος της Κύπρου. Η συνέχιση της πολιτικής αυτής θα δώσει την ευκαιρία στην Τουρκία και στη Βρετανία να είναι οι διαχειριστές της ασφάλειάς μας στην περιοχή και να ταυτίζουν τη βιωσιμότητα της λύσης με τη δική τους επικυριαρχία. Καταδικάζοντας έτσι την Κύπρο να τελεί κάτω από τη δική τους κηδεμονία, με ακρωτηριασμένη αντί ενισχυμένη την κρατική της κυριαρχία. Κλασικό δηλαδή προτεκτοράτο, γεγονός που θα αναιρεί την ίδια την ένταξή μας στην ΕΕ!
ΣΗΜΕΡΙΝΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube