REAL TIME |

Γενικά θέματα 18 Σεπτεμβρίου 2010

Οι επιχειρήσεις “κλείνουν τις πληγές” στην πρώην Γιουγκοσλαβία

Οι πληγές κλείνουν στην πρώην Γιουγκοσλαβία, αφού, τουλάχιστον στο επιχειρηματικό πεδίο, εντείνονται οι συνεργασίες και υπάρχει επανα-προσέγγιση μεταξύ των επιχειρηματικών δυνάμεων που δραστηριοποιούνται στα κράτη που κάποτε ήταν ενωμένα σε μία χώρα.

Στις Σλοβενικές Άλπεις συναντήθηκαν την Πέμπτη διευθυντικά στελέχη των έξι χωρών που αποτελούσαν την πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβία, στο πλαίσιο του Southeast Management Forum, προκειμένου να συζητήσουν πώς θα διευκολύνουν το διασυνοριακό εμπόριο και θα ξεπεράσουν τα σύνορα που προέκυψαν μετά το γιουγκοσλαβικό εμφύλιο, βελτιώνοντας έτσι τις κερδοφορίες των επιχειρήσεών τους.

Επιχειρήσεις όπως ο σλοβενικός όμιλος παραγωγής ηλεκτρικών συσκευών Gorenje Group, η κροατική εταιρεία τροφίμων και καλλυντικών Atlantic Grupa και τα σερβικά διυλιστήρια Naftna Industrija Srbije, ανέφεραν ότι οι παλαιοί δεσμοί αναβιώνουν για την ανάπτυξη μίας νέας “Γιουγκόσφαιρας”. Η Σερβία, η Κροατία και η Σλοβενία βρίσκονται σε συζητήσεις για τη συγχώνευση των κρατικών αερομεταφορέων, των χρηματιστηρίων και των σιδηροδρόμων για να “ξαναχτίσουν” δεσμούς και να ενισχύσουν τις οικονομίες τους.

Το συνολικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Σλοβενίας, της Κροατίας, της Σερβίας, της ΠΓΔΜ, του Μαυροβουνίου και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ανέρχεται σε 192 δισ. δολ., σχεδόν το ίδιο με αυτό της Τσεχίας και της Πορτογαλίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Οι ενέργειες της Κροατίας και της Σερβίας με στόχο την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπονομεύθηκαν από μία συνοριακή διαφωνία, οικονομικές διεκδικήσεις και ένα ασθενές δικαστικό σύστημα στη Σερβία, το οποίο κατετάγη ως το δεύτερο πιο διεφθαρμένο στα Βαλκάνια, μετά τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη.

Η προσπάθεια εισόδου της Σερβίας στην Ε.Ε. παρεμποδίζεται επίσης από το γεγονός ότι δεν κατάφερε να παραδώσει τον Ratko Mladic, ο οποίος καταζητείται από τα Ηνωμένα Έθνη για γενοκτονία κατά τον Σερβο-βοσνιακό πόλεμο και την άρνησή της να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσόβου.

Η Κροατία και η Σλοβενία συμφώνησαν σε τρόπους για να ρυθμίσουν ένα ζήτημα για τα σύνορά τους και δεσμεύτηκαν στις 31 Ιουλίου να επιλύσουν ένα ζήτημα σχετικά με την τράπεζα Nova Ljubljanska Banka, στην οποία είχε απαγορευθεί να δραστηριοποιείται στην Κροατία, γιατί ο προκάτοχός της χρωστά σε Κροάτες αποταμιευτές 208 εκατ. δολάρια χωρίς τους τόκους.

Τον Ιούλιο, η Atlantic, η οποία έχει έδρα στο Ζάγκρεμπ, εξαγόρασε τη σλοβενική Droga Kolinska, προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο της Cockta, του αναψυκτικού με τις καλύτερες πωλήσεις την εποχή που η Γιουγκοσλαβία ανήκε στο ανατολικό μπλοκ, το οποίο ανταγωνίζεται την Coca- Cola. Ο σλοβενικός όμιλος Petrol Group εξαγόρασε την κροατική Butan τον προηγούμενο μήνα, ενώ η Mercator Poslovni Sistem, η μεγαλύτερη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, σύνηψε συμμαχία με την σερβική Coka.

Οι επικεφαλής των σιδηροδρόμων της Σλοβενίας, της Κροατίας και της Σερβίας συναντήθηκαν στο Βελιγράδι στις 9 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να δημιουργήσουν το πλαίσιο για μία κοινή εταιρεία και να απλουστεύσουν τους τελωνειακούς ελέγχους στα σύνορα. Επίσης, οι χρηματιστηριακές αρχές θα συναντηθούν στο Μαυροβούνιο στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου, για να συζητήσουν τη δημιουργία ενός τοπικού χρηματιστηρίου, για τη βελτίωση της ρευστότητας και την προσέλκυση επενδυτών.
http://www.emea.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube