Weather Icon

Αποστασιοποιείται η Κομισιόν από τα σχόλια περί Εβραίων του Επιτρόπου Εμπορίου

Η Επιτροπή δεν υιοθέτησε σχόλια του Βέλγου Επιτρόπου για τους Εβραίους που προκάλεσαν την αντίδραση του Ισραήλ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστασιοποιήθηκε την Παρασκευή από σχόλια που έκανε ο Επίτροπος Εμπορίου, Κάρελ Ντε Γκουχτ, τα οποία, σύμφωνα με μία ευρωπαϊκή εβραϊκή οργάνωση, συνιστούν υποκίνηση στον αντισημιτισμό.
Ο Ντε Γκουχτ, 56 ετών, δήλωσε την Πέμπτη σε μία συνέντευξη σε βελγικό ραδιοσταθμό πως ένα «εβραϊκό λόμπι» ασκεί μεγάλη εξουσία στην πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών και δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί.
«Για την Επιτροπή, αυτά είναι προσωπικά σχόλια» που δεν αντανακλούν τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου.
Το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο (EJC) κάλεσε τον Ντε Γκουχτ να ζητήσει συγγνώμη. «Αυτό είναι μέρος μιας επικίνδυνης τάσης υποκίνησης εναντίον των Εβραίων και του Ισραήλ στην Ευρώπη που θα πρέπει να εξαλειφθεί», ανέφερε σε μία δήλωση ο πρόεδρος του EJC, Μοσέ Καντόρ.
Σε μία δήλωση την Παρασκευή, ο Ντε Γκουχτ είπε πως «δεν εννοούσε με κανέναν τρόπο να προσβάλει ή να στιγματίσει την εβραϊκή κοινότητα» .
«Θέλω να καταστήσω σαφές πως ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση στο σημερινό κόσμο και είναι βασικά αντίθετος με τις ευρωπαϊκές αξίες μας», είπε.
Το Ισραήλ, που είχε εκφράσει την αντίθεσή του στις αρχικές παρατηρήσεις, καλωσόρισε τη συγγνώμη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιόσι Λεβί, είπε: «Το Ισραήλ καλωσορίζει το γεγονός πως η Επιτροπή της ΕΕ αποστασιοποιήθηκε από τα σχόλια και βλέπει θετικά το γεγονός ότι ο κ. Ντε Γκουχτ ζήτησε συγγνώμη» .
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube