Weather Icon

Ευρω-παραινέσεις για συμβιβασμό Ελλάδας – ΠΓΔΜ

Την εκτίμηση ότι παρουσιάζεται «μια σημαντική ευκαιρία για να υπάρξει σύντομα λύση» στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Φαν Ρομπέι, ολοκληρώνοντας τη συνάντηση που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της χώρας, Γκεόργκι Ιβάνοφ.

“Τώρα είναι η ώρα για τις δύο πλευρές να αποφασίσουν” σημείωσε ο Χέρμαν Φαν Ρομπέι, ο οποίος τόνισε πως ενεθάρρυνε τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ να συνεχίσει τις προσπάθειες του, προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τις προσπάθειες που θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατόν σε μια κοινά αποδεκτή λύση.

Ο Γκεόργκι Ιβάνοφ δήλωσε ότι ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις προσπάθειες που καταβάλλει η χώρα του, τονίζοντας πως πρέπει να επικρατήσει ένα πνεύμα αλληλεγγύης και ενότητας.ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Γκρούεφσκι: «Ο Νίμιτς δεν έχει υποβάλει νέα πρόταση»
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς δεν έχει υποβάλει στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας, ανέφερε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε ερώτηση αν ο κ. Νιμιτς υπέβαλλε πρόταση για ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη», δήλωσε ότι κάτι τέτοιο είναι «εντελώς ανακριβές » και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους εικασίες διακινούνται από ελληνικά ΜΜΕ.

«Ο κ. Νίμιτς δεν έχει υποβάλει καμία νέα πρόταση. Κάτι τέτοιο είναι εντελώς ανακριβές. Πρόκειται για εικασίες που εμφανίζονται τακτικά στα ελληνικά ΜΜΕ και οι οποίες αναμένεται να πληθύνουν την προσεχή περίοδο, καθότι στην Ελλάδα ήδη έχει ξεκινήσει η προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης που θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο»,ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι.

«Εμείς πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί σχετικά με αυτές τις αναφορές και ελπίζω και εσείς να είστε πιο προσεκτικοί στις αναλύσεις σας σχετικά με τα γραφόμενα στα ελληνικά ΜΜΕ», πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι, απαντώντας σε σχετική δημοσιογραφική ερώτηση.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube