Γενικά θέματα 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΡΩΣΙΑ Λάβρος ο Λαβρόφ

Απρεπή» χαρακτήρισε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ την καθυστέρηση της κατάργησης της βίζας μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ, γεγονός που δημιουργεί πραγματικά προβλήματα στη συνεργασία των δύο πλευρών.

«Είναι απρεπής για το επίπεδο των σχέσεών μας η καθυστέρηση της καθιέρωσης καθεστώτος χωρίς θεωρήσεις εισόδου και αυτό προκαλεί πραγματικά προβλήματα στην ανάπτυξη των σχέσεών μας», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ, σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στη Μόσχα.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, η κατάργηση των θεωρήσεων «δεν επιφέρει καμιά απειλή για την ασφάλεια, ούτε της Ρωσίας ούτε της ΕΕ», και θύμισε ότι έως πρόσφατα υπήρχε καθεστώς ελεύθερης διέλευσης μεταξύ Ρωσίας και σειράς χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, «γι’ αυτό και δεν χρειάζεται», όπως είπε χαρακτηριστικά, «να φυσάμε το νερό, αλλά να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις».

Υπάρχει ασφάλεια
Όπως υποστήριξε ο Ρώσος Υπουργός, «όταν περάσουμε σε καθεστώς χωρίς βίζες θα διατηρηθεί ο έλεγχος των συνόρων και η δουλειά των υπηρεσιών δημόσιας τάξης, άρα υπάρχουν όλες οι δικλίδες ασφαλείας για το επικείμενο πέρασμα και ουδεμία υφίσταται απειλή». Ο κ. Λαβρόφ είπε, καθεστώς χωρίς βίζα υπάρχει μεταξύ ΕΕ και σειράς κρατών, και «δεν υπάρχουν οποιοιδήποτε λόγοι να μη συμπεριληφθεί σε αυτή τη λίστα η Ρωσική Ομοσπονδία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ θα δώσει «γρήγορη και θετική απάντηση» στις προτάσεις της Μόσχας, για κατάργηση της βίζας για τους πολίτες των δύο πλευρών, και υπενθύμισε ότι οι προτάσεις αυτές διαβιβάστηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά τη Σύνοδο Κορυφής Ρωσίας – ΕΕ, στο Ροστόφ του Δον, τον περασμένο Μάιο.

«Σε κάθε περίπτωση, ελπίζουμε ότι στη βάση αυτών των προτάσεων, θα καταφέρουμε να συμφωνήσουμε για τις συγκεκριμένες παραμέτρους της μετάβασης προς ένα καθεστώς χωρίς βίζες», είπε ο κ. Λαβρόφ.

Κρατάει χρόνια
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Ιντερφάξ, η συζήτηση της αμοιβαίας κατάργησης των θεωρήσεων εισόδου για πολίτες ΕΕ και Ρωσίας ξεκίνησε το 2003, στη Σύνοδο της Αγίας Πετρούπολης, και έκτοτε απασχολεί όλες τις διμερείς επαφές. Υπέρ της κατάργησης των θεωρήσεων τάσσονται ενεργά χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Κύπρος, ενώ κατά της κατάργησης είναι η Αγγλία και οι χώρες της Βαλτικής, νέα μέλη της ΕΕ και πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες. Μάλιστα η Εσθονία υποστηρίζει ότι πρώτα απ’ όλους πρέπει να αποκτήσουν το δικαίωμα εισόδου στην ΕΕ χωρίς θεωρήσεις οι πολίτες της λεγόμενης «Ανατολικής εταιρικής σχέσης», όπως η Ουκρανία, η Γεωργία, η Μολδαβία, η Λευκορωσία, η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, χώρες από τις οποίες προέρχεται συγκριτικά και ο μεγαλύτερος αριθμός των παράνομων μεταναστών στην ΕΕ από πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, σε αντίθεση με τους πολίτες της Ρωσίας, που αναζητούν σε αισθητά μικρότερο βαθμό ευκαιρίες παράνομης εργασίας και εγκατάστασης στην ΕΕ. http://www.sigmalive.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube