Weather Icon
Κοσσυφοπέδιο , Σερβία 25 Σεπτεμβρίου 2010

Διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας

Διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου- Πρίστινας

Σε επίπεδο επιτροπών εμπειρογνωμόνων θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας και σε πρώτη φάση θα εξεταστούν τα εκκρεμή ζητήματα, που μπορούν να διευθετηθούν εύκολα.

Τα βασικά στοιχεία του διαλόγου Πρίστινας – Βελιγραδίου συζήτησαν η ύπατη εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική και την ασφάλεια, Κάθριν Άστον, με τον πρόεδρο της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, στο περιθώριο της Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συμφωνήθηκαν τα βασικά στοιχεία του διαλόγου: ποιοι θα συμμετάσχουν στις διαβουλεύσεις, με ποιον τρόπο και ποια θα είναι τα θέματα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες θα αποτελούνται κυρίως από εμπειρογνώμονες», υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι η συζήτηση με την κ. Άστον διεξήχθη σε κλίμα μεγάλης κατανόησης.

Ο κ. Τάντιτς είπε ότι και η Ε.Ε. θα ορίσει την ομάδα που θα συμμετάσχει στη διαδικασία του διαλόγου και εκτίμησε πως οι συνομιλίες πρέπει να ξεκινήσουν «από τα θέματα που μπορούν άμεσα να δώσουν αποτελέσματα, ώστε ο διάλογος να διεξαχθεί σε καλό κλίμα» .

Εκπρόσωποι των αρχών του Βελιγραδίου και εμπειρογνώμονες σε θέματα διεθνούς πολιτικής, σχολιάζοντας τα θέματα που συζήτησαν Τάντιτς και Άστον, τόνισαν τη σημασία άμεσης έναρξης των συνομιλιών και δημιουργίας εμπιστοσύνης και καλού κλίματος από την αρχή, ώστε να εξασφαλιστούν οι συνθήκες που θα οδηγήσουν σε επίλυση της σερβοαλβανικής ιστορικής διαμάχης, κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Ο υπουργός της Σερβίας, αρμόδιος για θέματα Κοσόβου, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε ότι η πλατφόρμα των συνομιλιών Βελιγραδίου – Πρίστινας θα υιοθετηθεί από τη σερβική κυβέρνηση και ότι είναι πρόωρη η συζήτηση για τον τρόπο διεξαγωγής του διαλόγου και την ατζέντα των θεμάτων.

«Είμαστε ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις, που μπορεί να συμβάλουν ή να οδηγήσουν σε επίτευξη ουσιαστικού και βιώσιμου συμβιβασμού. Ωστόσο, η κυβέρνηση της Σερβίας, με βάση τις αρμοδιότητες, τα εθνικά συμφέροντα και τις πραγματικές συνθήκες θα υιοθετήσει την πλατφόρμα για το διάλογο», είπε ο κ. Μπογκντάνοβιτς.

Ο διευθυντής του Νομικού Φόρουμ, Βλάντιμιρ Τόντοριτς, εκτίμησε ότι αν τεθούν στην ημερήσια διάταξη του διαλόγου θέματα που μπορούν να επιλυθούν εύκολα, θα δημιουργήσει αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ των συνομιλητών.

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στη Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς, εκτίμησε ότι η άμεση έναρξη του διαλόγου είναι προς το συμφέρον των δύο πλευρών, αλλά και της Ε.Ε., η οποία θα εμφανιστεί με την ιδιότητα του κυρίαρχου παράγοντα διευθέτησης ενός προβλήματος σε ευρωπαϊκό έδαφος.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube