Weather Icon

Παπανικολάου: «Να μην καθυστερήσει άλλο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη λαθρομετανάστευση»

Θετική χαρακτήρισε τη συμφωνία Ε.Ε. – Πακιστάν για την αντιμετώπιση της παράνομης λαθρομετανάστευσης ο Έλληνας ευρωβουλευτής και «ευχήθηκε» να μην χρειαστούν άλλα οκτώ χρόνια για την συμφωνία με την Τουρκία.

Ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Γ. Παπανικολάου από το βήμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο και απευθυνόμενος στην Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Malmström Cecilia για το θέμα των συμφωνιών επανεισδοχής τόνισε:

«Το 80% περίπου των παράνομων μεταναστών που εντοπίζονται στα εξωτερικά σύνορα της Ένωσης, εντοπίζονται στην Ελλάδα. Το 2009 στη χώρα μας συνελήφθησαν περίπου 126.000 παράνομοι μετανάστες. Από αυτούς, 4.852 κατάγονται από το Πακιστάν ενώ συνολικά 36.472 παράνομοι μετανάστες εισέρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία. Τα αναφέρω αυτά, για να καταλήξω στο εξής: είναι πολύ σημαντική η συνεργασία με το Πακιστάν και χρειαστήκαμε περίπου 8 χρόνια προκειμένου να καταλήξουμε στη συγκεκριμένη συμφωνία -η οποία ευελπιστώ, πάντα σε αρμονία με το άρθρο 16 που διασφαλίζει ότι η ΕΕ θα έχει λόγο όσον αφορά την προστασία και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παράνομων μεταναστών που θα επιστρέφονται στο Πακιστάν- να αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο καταπολέμησης της παράνομης μετανάστευσης.

Περιμένουμε ακόμα πιο πολλά από παρόμοιες συμφωνίες και υπενθυμίζω ότι στην Ισπανία, τη Μάλτα, την Ιταλία, περιορίστηκαν οι αριθμοί των παράνομων μεταναστών ακριβώς λόγω αυτών των συμφωνιών».

Απευθυνόμενος στην Σουηδή Επίτροπο ο Έλληνας ευρωβουλευτής υπογράμμισε: «Ελπίζω και για τη συμφωνία με την Τουρκία, κ. Επίτροπε, να μη χρειαστούν άλλα 8 χρόνια. Πολλές φορές τώρα τελευταία μας λέτε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας. Δεν έχουμε όμως κάποια επίσημη ανακοίνωση. Ευελπιστώ και πάλι να μην καθυστερήσει περισσότερο καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».

www.kathimerini.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube