Weather Icon
Γενικά θέματα 9 Σεπτεμβρίου 2010

Σημαντικός σύμμαχος της Αυστραλίας η Τουρκία

Σημαντικός σύμμαχος της Αυστραλίας η Τουρκία

«Η Τουρκία είναι ένας σημαντικός, με παγκόσμια επιρροή σύμμαχος της Αυστραλίας, και οι δύο χώρες δεσμεύονται να διατηρήσουν τους ισχυρούς δεσμούς τους. Οι δύο χώρες συμμετέχουν στη Σύνοδο G20, στη Διεθνή Δύναμη Ασφάλειας και Βοήθειας (ISAF) στο Αφγανιστάν, στα Ηνωμένα Έθνη και τον ΟΑΣΕ» .

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση Tύπου του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών, με αφορμή την ανάληψη καθηκόντων νέου πρέσβη της Αυστραλίας στην Τουρκία, από τις αρχές του επόμενου χρόνου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι σχέσεις της Αυστραλίας με την Τουρκία έχουν διευρυνθεί και περιλαμβάνουν τους τομείς της ασφάλειας, της οικονομίας, του τουρισμού και των αεροπορικών υπηρεσιών, της γεωργίας, της άμυνας και της συντήρησης της περιοχής Anzac στην Καλλίπολη. Το 2009-10 το διμερές εμπόριο των δύο χωρών έφτασε τα 746 εκατομμύρια αυστραλιανά δολάρια» .

Η ανακοίνωση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην «εκστρατεία της Καλλίπολης του 1915, γεγονός που συνέβαλε στον ορισμό της αυστραλιανής εθνικής ταυτότητας και στην ανάπτυξη της σύγχρονης Τουρκίας, και το οποίο δημιούργησε με τα χρόνια δεσμούς φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών» . Εκφράζεται η «εκτίμηση της Αυστραλίας για τη γενναιόδωρη βοήθεια, εκ μέρους σειράς τουρκικών κυβερνήσεων, για την ετήσια πραγματοποίηση των εκδηλώσεων μνήμης στην Καλλίπολη, όπου συμμετέχουν πολλοί Αυστραλοί» .

Τέλος, γίνεται αναφορά στη «συμβολή της τουρκοαυστραλιανής κοινότητας – που ανέρχεται σε 60.000 άτομα – στην πολιτισμική και την οικονομική ανάπτυξη της Αυστραλίας» .

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube