Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 29 Σεπτεμβρίου 2010

Θολό και προεκλογικό τοπίο στα Σκόπια

Το 50% των πολιτών ζητά εκλογές αν δεν λυθεί τον Νοέμβριο το πρόβλημα ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ
Της Αγγελικής Σπανού
Συνθήκες πολιτικής αστάθειας δημιουργεί στο εσωτερικό των Σκοπίων η παράταση του αδιεξόδου στο ζήτημα της ονομασίας, εξαιτίας του οποίου εμποδίζεται η προσέγγιση της ΠΓΔΜ στις ευρωατλαντικές δομές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που διεξήγαγε εντός του τρέχοντος μήνα, τηλεφωνικά, η εταιρεία Rating για λογαριασμό της εφημερίδας της ΠΓΔΜ “Ντνιέβνικ”, η μεγάλη πλειοψηφία (47%) επιθυμεί τη διενέργεια πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που ώς τον Νοέμβριο δεν έχει διευθετηθεί η εκκρεμότητα. Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 1.560 ατόμων και συμμετείχαν επιπλέον 500 άτομα περίπου, προκειμένου, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, να ληφθούν αντιπροσωπευτικά στοιχεία και από τις έξι εκλογικές περιφέρειες της ΠΓΔΜ. Το συμπέρασμα ότι περίπου οι μισοί πολίτες της ΠΓΔΜ επιθυμούν προσφυγή στην κάλπη αν μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα τον Νοέμβριο δεν υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις ερμηνεύεται από ελληνικές διπλωματικές πηγές ως εσωτερική πίεση προς την κυβέρνηση Γκρούεφσκι να κάνει ένα βήμα μπροστά αλλά ταυτόχρονα και ως το ακριβώς αντίθετο, ως ευκαιρία να διεκδικήσει την πολιτική ισχυροποίησή του παίζοντας εκ νέου το χαρτί του υπερεθνικισμού.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, σημειώνει η εφημερίδα, ότι τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης δημοσκόπησης καταδεικνύουν επίσης πως, πέραν των πολιτών που στηρίζουν τα αντιπολιτευόμενα κόμματα, υπέρ των πρόωρων εκλογών τάσσονται και τα δύο τρίτα εκείνων που το 2008 στήριξαν το DUI, καθώς και το ένα τρίτο εκείνων που ψήφισαν υπέρ του VMRO-DPMNE.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβανόφ, μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, υποστηρίζει ότι έλαβε θετικά μηνύματα από την αμερικανική πλευρά. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι δεν μετέβη στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Νίκολας Γκρούεφσκι (φωτογραφία), σημειώνοντας ότι δεν περίμενε πως θα λυθεί σε μια συνάντηση το πρόβλημα, αλλά οπωσδήποτε θα εξελισσόταν η προσπάθεια. Η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού ενισχύει τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, κατά τις οποίες ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ σκοπίμως δυναμίτισε την ατμόσφαιρα στις διμερείς σχέσεις προκειμένου να απεμπλακεί από μια διαδικασία που θα μπορούσε να οδηγήσει σε συμβιβασμό.
ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ-Makthes.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube