REAL TIME |

Weather Icon
Ισλάμ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 24 Σεπτεμβρίου 2010

Η τάση “Ουαχάμπι” αποτελεί αυξανόμενη ανησυχία στην πΓΔΜ

Ο Ουαχαμπισμός έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία ωστόσο δεν αποτελεί απειλή προς την ασφάλεια, ανέφερε η υπουργός Εσωτερικών της πΓΔΜ Γκορντάνα Γιανκουλόβσκα και ο επισκεπτόμενος Σέρβος ομόλογός της Ίβιτσα Ντάτσιτς, κατά τη διάρκεια συνομιλιών το Σαββατοκύριακο.

“Οι ομάδες αυτές παρακολουθούνται περισσότερο από ένα χρόνο και αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν σημαντική απειλή προς την ασφάλεια σε αμφότερες τις χώρες. Ωστόσο, υπάρχει κίνδυνος ότι η περιοχή μπορεί να αποτελέσει βάση στρατολόγησης τρομοκρατών”, ανέφερε ο Ντάτσιτς μετά τη συνάντησή του με τη Γιανκουλόβσκα το Σάββατο (18 Σεπτεμβρίου).

Τους τελευταίους μήνες, ομάδες που σχετίζονται με το συντηρητικό κίνημα Ουαχάμπι έχουν αναλάβει τον έλεγχο πέντε τεμένων, και ο διχασμός μεταξύ των Μουσουλμάνων της πΓΔΜ φαίνεται να βαθαίνει. Η Ισλαμική Κοινότητα (IVZ) έχει έντονη διαφωνία με τους σκληροπυρηνικούς του Ραμαντάν Ραμαντάνι.

Ο αρχηγός του IVC Σουλεϊμάν Ρετζέπι έχει καλέσει την “κυβέρνηση, τα κόμματα των Αλβανών στην πΓΔΜ, ξένους διπλωμάτες, ειδικά τις πρεσβείες ΗΠΑ και ΕΕ, να στηρίξουν το IVZ και να λάβουν όλα τα μέτρα εναντίον τέτοιου είδους ριζοσπαστικών στοιχείων”.

Κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, ο ριζοσπαστικός ιμάμης του Κοσσυφοπεδίου Σεφκέτ Κράσνικι πραγματοποίησε κήρυγμα στο στάδιο “Chair” των Σκοπίων, προσελκύοντας πλήθος αρκετών χιλιάδων. Σόκαρε τη χώρα με τη στήλευση της Μητέρας Τερέζας, η οποία καταγόταν από την περιοχή των Σκοπίων και θεωρείται Αγία από πολλούς.

“Ανήκει στην κόλαση καθώς δεν πίστευε στον Αλλάχ, τον προφήτη και το Κοράνι….Ακόμα και αν πίστευε στο Θεό, η πίστης της ήταν ατελής, με ανεπάρκειες. Ο Θεός δεν δέχεται τέτοιου είδους πίστη”, ανέφερε ο Κράσνικι.

Τέτοιου είδους σχόλια μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο από “άρρωστα μυαλά” και δεν εκφράζουν τη Μουσουλμανική θέση, ανέφερε ο Πάντε Λαζαρέβσκι, καθηγητής του Πανεπιστημίου Σκοπίων. “Οι Μουσουλμάνοι στην πΓΔΜ είναι λογικοί και γνωρίζουν ποιος είναι ο σωστός δρόμος”, ανέφερε στους SETimes.

“Η ομιλία αυτή είναι προς όφελος της ταχύτερης ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ και για αύξηση των επενδύσεων; Ποιος παρέχει τα μέσα για να πραγματοποιούν κήρυγμα τέτοιου είδους άνθρωποι;” διερωτήθηκε ο Γιοβάν Ριστόβσκι, 45 ετών, κάτοικος Σκοπίων.

Ιδιαιτέρως ανήσυχοι είναι οι Μουσουλμάνοι που στηρίζουν το IVZ.

“Όλοι οι Μουσουλμάνοι αποστρέφονται αυτό τον τύπο ομιλιών και τον τρόπο σκέψης. Ο κόσμος που έχει το Θεό στο στόμα του αλλά το διάβολο στην καρδιά του δεν αξίζει προσοχής. Απλά δεν γνωρίζουν ποιες είναι οι πραγματικές ανθρώπινες αξίες”, ανέφερε ο 37χρονος Ιμέρ Σιλεϊμάν, Αλβανός από τα Σκόπια.Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κράσνικι προσκλήθηκε από την ΜΚΟ Kalaja Shkup, ωστόσο δεν υπάρχει μια τέτοια ΜΚΟ στο κεντρικό μητρώο της πΓΔΜ.

“Η Επιτροπή για Σχέσεις με Θρησκευτικές Κοινότητες αποτελεί τη μοναδική Αρχή που παρέχει άδειες σε αλλοδαπούς ώστε να πραγματοποιούν θρησκευτικές τελετές, ωστόσο μόνο κατόπιν αιτήματος νόμιμα καταχωρημένης θρησκευτικής κοινότητας, στην περίπτωση αυτή το IVZ. Καθώς δεν λάβαμε σχετικό αίτημα από αυτούς, δεν εκδώσαμε άδεια για τον Κράσνικι”, εξήγησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Βαλεντίνα Μποζινόβσκα.

Ο Ραμαντάνι, επικεφαλής των Ουαχάμπι, αρνήθηκε ότι διοργάνωσε την επίσκεψη του Κράσνικι, ωστόσο επαίνεσε τον ελευθερόστομο ιμάμη.

“Εάν τον είχα καλέσει, θα ήμουν περήφανος και δεν θα το έκρυβα. Είναι εξαιρετικός διανοούμενος, με Ph.D. και πλούσια σταδιοδρομία”, ανέφερε ο Ραμαντάνι.

SETimes.com.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube