Weather Icon
ΟΗΕ , πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μ. Νίμιτς: Δεν είναι ώρα για τελικές προτάσεις

Μ. Νίμιτς: Δεν είναι ώρα για τελικές προτάσεις

Τις θέσεις της κυβέρνησης παρουσίασε στον ειδικό αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, κατά τη συνάντησή τους στα γραφεία της Ελληνικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στον ΟΗΕ. Ο κ. Νίμιτς δήλωσε από την πλευρά του ότι «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».

«Είχα την ευκαιρία να επαναλάβω, για άλλη μια φορά, τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Είναι μια θέση γνωστή, μια θέση καθαρή, με συνέπεια, αξιόπιστη, μια έντιμη θέση. Πρώτον, η ελληνική κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση για μια λύση. Και δεύτερον, το πλαίσιο αυτής της λύσης, η λύση την οποία η Ελλάδα μπορεί να αποδεχτεί είναι η γνωστή κόκκινη γραμμή, γεωγραφικός προσδιορισμός για κάθε χρήση, έναντι όλων», δήλωσε ο κ. Δρούτσας, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης.

Όπως επεσήμανε, είχε ακόμη την ευκαιρία να επαναλάβει και προς τον κ. Νίμιτς «την έκκληση της Ελλάδας και την πρόσκληση προς τα Σκόπια, προς την πολιτική ηγεσία, να προσέλθει με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο, με το ίδιο εποικοδομητικό πνεύμα, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

Ερωτηθείς αν αναμένονται εξελίξεις αυτές τις μέρες (κατά τη διάρκεια των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης), στο θέμα της ΠΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας απάντησε πως «η πολιτική βούληση της Ελλάδας είναι γνωστή, είναι ειλικρινής, μακάρι να ήταν το ίδιο ειλικρινής και η βούληση από πλευράς των Σκοπίων. Δυστυχώς, μέχρι αυτή την στιγμή δεν βλέπουμε μία κινητικότητα από πλευράς των Σκοπίων προς αυτή την κατεύθυνση και νομίζω ότι είναι ενδεικτικό ότι μέχρι αυτή την στιγμή που μιλάμε, ο κ. Γκρουέφσκι έχει επιλέξει να μην είναι “παρών” εδώ, κατά τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου υπήρχε μια δυνατότητα απευθείας επαφής και κουβέντας με τον Έλληνα Πρωθυπουργό».

Από την πλευρά του ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε τις «θέσεις και τις δραστηριότητες» της κυβέρνησής του και αντάλλαξαν απόψεις σε σχέση με το θέμα της ονομασίας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δήλωσε ότι είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ, ενώ επισήμανε ότι όλα αυτά τα χρόνια έχει κάνει μια «σειρά από προτάσεις», αλλά μέχρι τώρα «δεν είχαμε μια πρόταση που να γίνει αποδεκτή και από τα δυο μέρη».

«Νομίζω ότι πρέπει να είμαι πολύ προσεκτικός στην ετοιμασία μιας νέας πρότασης, γιατί υπάρχουν πολλά πράγματα στο τραπέζι, τα οποία τα δυο μέρη μπορούν να τα λάβουν υπόψη τους και να τα συζητήσουν», υπογράμμισε.

Καταλήγοντας σημείωσε πως «ο διάλογος ανάμεσα στους δυο πρωθυπουργούς, η σχέση ανάμεσα στις δυο χώρες, είναι σε διαφορετικό επίπεδο τώρα, από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν», τονίζοντας πως «ο χρόνος για τελικές προτάσεις δεν είναι τώρα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube