Weather Icon
Ιαπωνία , Κίνα 21 Σεπτεμβρίου 2010

ΙΑΠΩΝΙΑ-ΚΙΝΑ Φυσικό αέριο και πετρέλαιο «πίσω» από την αύξηση της έντασης

ΤΟΚΙΟ-ΠΕΚΙΝΟ._ Οι διεκδικήσεις Κίνας και Ιαπωνίας σε γνωστά τεράστια αλλά ανεκμετάλλευτα ακόμη υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη νοτιοανατολική Κινεζική Θάλασσα φουντώνουν την ένταση στις διμερείς σχέσεις.

Η ένταση στις σχέσεις της δεύτερης (Κίνα) και της τρίτης (Ιαπωνία) μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη κλιμακώθηκε προσχηματικά μετά την προχτεσινή απόφαση ιαπωνικού δικαστηρίου να παρατείνει ως τις 29 τρέχοντος μηνός την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου κινεζικού αλιευτικού, που συγκρούστηκε την περασμένη βδομάδα με δύο σκάφη της ιαπωνικής ακτοφυλακής κοντά στις βραχονησίδες Νταογιού (στα κινέζικα) ή Σενκόκου (στα ιαπωνικά).

Η Κίνα ξεκαθάρισε χτες πως διακόπτει μέχρι νεωτέρας όλες τις υπουργικού επιπέδου επαφές με την Ιαπωνία, πως σταματά τις συνομιλίες για την αύξηση των αεροπορικών συγκοινωνιών αμφοτέρων των χωρών καθώς και τις διαπραγματεύσεις πάνω στους τρόπους εκμετάλλευσης κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Κινεζική Θάλασσα στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 2008. Επιπλέον κινεζικός οργανισμός νεολαίας ματαίωσε την επίσκεψη 1.000 Ιαπώνων νεαρών στη Σαγκάη, ενώ το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν μαζικές αντιιαπωνικές διαδηλώσεις σε πολλές κινεζικές πόλεις…

Ο εκπρόσωπος του Ιάπωνα πρωθυπουργού Ναότο Καν, συνέστησε στη γείτονα χώρα «ψυχραιμία και σύνεση» υποστηρίζοντας ότι το ιαπωνικό δικαστήριο παρέτεινε την κράτηση του Κινέζου καπετάνιου με βάση νομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Προειδοποίησε δε με αντίποινα το Πεκίνο σε περίπτωση που η Κίνα ξεκινήσει γεωτρήσεις σε διαφιλονικούμενη υποθαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Κίνας.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube