Weather Icon
Γενικά θέματα , ΝΑΤΟ 1 Σεπτεμβρίου 2010

Η Σερβία θα λειτουργήσει αποστολή του ΝΑΤΟ

Η Σερβία σκοπεύει να ξεκινήσει αποστολή στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλες, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού Άμυνας Ντράγκαν Σουτάνοβατς στη Βελγική πρωτεύουσα τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα ΜΜΕ, τα οποία επικαλέστηκαν δήλωση αξιωματούχου του Βελιγραδίου, τη Δευτέρα (30 Αυγούστου).

“Δεν έχουμε ακόμα ακριβή ημερομηνία, ωστόσο θα είναι το Σεπτέμβρη,” ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποστολή θα περιλαμβάνει πρεσβευτή και έξι στρατιωτικούς.

Το NATO δέχθηκε τη Σερβία στο πρόγραμμα Σύμπραξη για Ειρήνη (PfP) το Δεκέμβρη του 2006 και λίγο μετά λειτούργησε στρατιωτικό γραφείο διασύνδεσης στο Βελιγράδι. Περίπου δυο χρόνια μετά, ο Σουτάνοβατς και ο τότε Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας, Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ, υπέγραψαν πρότυπη συμφωνία ασφάλειας η οποία διευκόλυνε την ανταλλαγή απόρρητων πληροφοριών μεταξύ ενός μέλους του PfP και του στρατιωτικού οργανισμού των 28 εθνών τον Οκτώβρη του 2008.

Οι σχέσεις της Σερβίας με το ΝΑΤΟ έχουν τα πάνω και τα κάτω τους. Η κατάσταση κλιμακώθηκε το 1999 λόγω της εκστρατείας της Συμμαχίας για ολοκλήρωση του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο. Αν και εξακολουθούν να είναι ταραγμένες, οι σχέσεις μεταξύ των δυο βελτιώθηκαν μετά την πτώση του καθεστώτος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς το 2000 και, τρία χρόνια αργότερα, η Σερβία υπέβαλε την αίτησή της για ένταξη στο PfP.

Αλλά οι σχέσεις με τη Συμμαχία επιδεινώθηκαν ξανά τους μήνες που ακολούθησαν από τη μονομερή διακήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου το Φεβρουάριο του 2008. Τα βασικά πολιτικά κόμματα της Σερβίας, μαζί με το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (DSS) του τότε πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ξεκίνησαν αντινατοϊκή εκστρατεία και επέμειναν ότι η Σερβία έπρεπε να απέχει από οποιαδήποτε στρατιωτική συμμαχία.

Αν δημοσκόπηση που διενεργήθηκε πριν από περίπου έξι μήνες ανέφερε ότι το πάνω από τα δυο-τρίτα των Σέρβων εξακολουθούν να εναντιώνονται σε οποιαδήποτε μελλοντική ένταξη στο ΝΑΤΟ, ο επικεφαλής της Συμμαχίας Άντερς Φογκ Ρασμούσεν έχει προτρέψει τη χώρα να εξετάσει την ένταξη στη Συνθήκη.

“Γνωρίζουμε όλοι πως για κατανοητούς ιστορικούς λόγους, ενδέχεται να υπάρχει κάποιος σκεπτικισμός στη Σερβία σε ό,τι αφορά στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ,” ανέφερε ο πρώην Δανός πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια ημερήσιας επίσκεψης στη Σόφια το Μάη.

“Θα προέτρεπα τόσο τη Σερβική πολιτική ηγεσία, όσο και το Σερβικό λαό, να κοιτούν το μέλλον, να εξετάσουν την κατάσταση προσεκτικά και να φτάσουν στο συμπέρασμα ότι το μέλλον της Σερβίας σχετίζεται με την ένταξη στην Ευρωατλαντική κοινότητα — το ΝΑΤΟ και την ΕΕ”.

“Η πραγματική και πλήρης ουδετερότητα δεν υπάρχει στο σημερινό κόσμο και σίγουρα δεν αποτελεί ρεαλιστική και βιώσιμη λύση για τη Σερβία μακροπρόθεσμα,” ανέφερε στο WAZ EUobserver, ηλεκτρονική πύλη ειδήσεων στις Βρυξέλες. “Ωστόσο, μια επίσημη αλλαγή στην πολιτική μπορεί να αναμένεται μόνο όταν μια μελλοντική ηγεσία είναι αρκετά θαρραλέα και δεν λυγίζει ούτε στις σημερινές πιέσεις για την εξωτερική πολιτική — το Κοσσυφοπέδιο — ούτε στην έντονη εσωτερική αντιπολίτευση”.

Αν και υπάρχουν πολιτικοί στην τρέχουσα ηγεσία της Σερβίας υπέρ των μεταρρυθμίσεων, οι οποίοι πιστεύουν ότι η χώρα πρέπει να “συμμετάσχει περισσότερο στην Ευρωατλαντική ατζέντα”, δεν μοιράζονται τις θέσεις τους με τον κόσμο, καθώς δεν έχουν τη δύναμη να τις προωθήσουν αρκετά, σύμφωνα με τον Πάγεβιτς.

“Σε μια τέτοια κατάσταση, θα ήταν καλό για τη Σερβία τουλάχιστον να χρησιμοποιήσει και να προαγάγει όλες τις μορφές συνεργασίας στο πλαίσιο του PfP,” πρόσθεσε.

SETimes.com.

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube