REAL TIME |

Γενικά θέματα 26 Σεπτεμβρίου 2010

Την ειρηνευτική διαδικασία απειλεί η λήξη του μορατόριουμ του ισραηλινού εποικισμού

Διπλωματικός αναβρασμός στον ΟΗΕ
Δοκιμασία τις άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστίνιων αποτελεί η λήξη, τα μεσάνυχτα της Κυριακής, του μορατόριουμ εποικιστικής δραστηριότητας που είχε αποφασίσει το Ισραήλ πριν από δέκα μήνες.
Στη Νέα Υόρκη επικρατεί το Σαββατοκύριακο διπλωματικός αναβρασμός για να ξεπεραστεί το πρώτο εμπόδιο, με απανωτές συζητήσεις μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων
υπό την αιγίδα του αμερικανικού υπουργείο Εξωτερικών. Οι πιθανότητες συμφωνίας είναι «πενήντα-πενήντα», ανέφερε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Εχούντ Μπαράκ.
Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς έχει απειλήσει ότι θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες εάν το Ισραήλ ξεκινήσει ξανά την εποικιστική του δραστηριότητα, που είχε αποφασίσει να παγώσει πριν από δέκα μήνες, σημείο στο οποίο η παλαιστινιακή πλευρά έχει βρει σύμμαχο την Ουάσινγκτον.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Mπενιαμίν Νετανιάχου, οι περισσότεροι στον κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ζητούν τη συνέχιση του εποικισμού, έχει «ρίξει στο τραπέζι» μόνο τον περιορισμό, και όχι νέο πάγωμα, της οικοδομικής δραστηριότητας, στις περιοχές με παλαιστινιακό πληθυσμό.

Επιστρέφοντας από τα Ηνωμένα Έθνη στη Νέα Υόρκη, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ και επικεφαλής της ισραηλινής ομάδας διαπραγμάτευσης Εχούντ Μπαράκ ανέφερε την Κυριακή στο BBC ότι οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας είναι «πενήντα-πενήντα», δηλώνοντας όμως πολύ πιο αισιόδοξος για την έκβαση των ειρηνευτικών συνομιλιών, εκφράζοντας την «ελπίδα» του να μην αποτελέσει εμπόδιο ο εποικισμός.
Από την άλλη, μέλη του κυβερνητικού συνασπισμού (ανάμεσά τους και πολιτικοί του Likud του Μπ.Νετανιάχου) σχεδιάζουν να «γιορτάσουν» τη λήξη του μορατόριουμ τα μεσάνυχτα θέτοντας, σε μία συμβολική κίνηση, τον ακρογωνιαίο λίθο νέας κατοικίας στον απομακρυσμένο εβραϊκό οικισμό Ρεβανά στη Δυτική Όχθη, όπως αναφέρει το Reuters.

Επίμονο «αγκάθι» ο εποικισμός
Ξεπερνούν τους 430.000 οι Ισραηλινοί που ζουν στους παραπάνω από 100 οικισμούς που το Ισραήλ έχει χτίσει στη Δυτική Όχθη και την ανατολική Ιερουσαλήμ, σε περιοχές με παλαιστινιακό πληθυσμό που προσαρτήθηκαν μετά τον πόλεμο του 1967.
Οι οικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με τη διεθνή νομοθεσία -κάτι που αμφισβητεί το Ισραήλ- ενώ ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει επανειλημμένα τη συνέχιση της εποικιστικής δραστηριότητας.
Οι Παλαιστίνιοι υποστηρίζουν ότι εξαιτίας του εποικισμού καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη η δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους ενώ οι Ισραηλινοί επιμένουν ότι οι μεγάλοι οικισμοί θα παραμείνουν, αναπόφευκτα, μέρος του Ισραήλ και εμφανίζονται πρόθυμοι να παραχωρήσουν εδαφικά ανταλλάγματα για τις παλαιστινιακές περιοχές.
Πιθανή κατάρρευση των συνομιλιών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε γενικευμένο «ξεσηκωμό» των Παλαιστινίων (όπως η Δεύτερη Ιντιφάντα μετά το αποτυχημένο Καμπ Ντέιβιντ το 2000), αλλά ο ισραηλινός στρατός περιμένει σε τέτοια περίπτωση ένταση της βίας μετά από τους σχετικά ήσυχους τελευταίους μήνες.
ΒΗΜΑ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube