Weather Icon

Ομιλία του Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

Ομιλία του Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων

Η ΕΕ πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λάντσμαν, να διατηρήσει στενές σχέσεις με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, με πρακτικά μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε- μεταξύ άλλων- πως υπάρχει πεδίο στενότερης διμερούς συνεργασίας.

Θεσσαλονίκη- Ομιλία του Βρετανού πρέσβη στην Ελλάδα για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δ. Βαλκανίων- προέτρεψε για ταχύτερους ρυθμούς στη διεύρυνση

Την ανάγκη να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς η διαδικασία διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε ο πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Ντέιβιντ Λάντσμαν, μιλώντας, αργά χθες το βράδυ, σε εκδήλωση του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), στη Θεσσαλονίκη, για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων.

Τόνισε δε πως, παρά την καθεστηκυία αντίληψη περί “κόπωσης” της EE από τη συγκεκριμένη διαδικασία, η προοπτική ένταξης παραμένει ο κύριος άξονας της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, έτσι όπως διατυπώθηκε στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, το 2003.

Ο Ντέιβιντ Λάντσμαν παραδέχθηκε πως, τα τελευταία χρόνια έχει σημειωθεί πρόοδος προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά, όπως είπε, η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερα βήματα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ, εκφράζοντας, παράλληλα, την ελπίδα για άμεση επίλυση του ζητήματος της ονομασίας. “Κατά τη δική μας γνώμη, η διαδικασία δεν προχωρά αρκετά γρήγορα.

Δεν κρύβουμε την επιθυμία μας να δούμε την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΠΓΔΜ και πιστεύουμε ότι, για μια πολιτική στραμμένη προς το μέλλον, που παίρνει υπόψη της το νέο πρόσωπο που προέκυψε μετά τη Θεσσαλονίκη-2003, η έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων είναι προς το συμφέρον ολόκληρης της ΕΕ.

Υποστηρίζουμε, λοιπόν, σθεναρά τις προσπάθειες για την επίλυση της διαφοράς για την ονομασία κι ελπίζουμε πως σύντομα θα επιτευχθεί μια συμφωνία που θα επιτρέψει να συμβεί αυτό”, είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά τη Σερβία, ο Βρετανός πρέσβης, αφού επισήμανε πως “από πολιτική και οικονομική άποψη, η Σερβία είναι πάντοτε η κινητήρια δύναμη της πρώην Γιουγκοσλαβίας” και παραδέχθηκε πως η χώρα αυτή έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, χαιρέτισε τα σημαντικά βήματα συνεργασίας του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία. “Δεν υπάρχει κανείς λόγος να μην γίνει η Σερβία σημαντικός ‘παίκτης’ στην ΕΕ. Θέλουμε να πετύχει η Σερβία”, υπογράμμισε και πρόσθεσε: “Αλλά η επιτυχία μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα στο πλαίσιο των πραγματικών πολιτικών δεδομένων της περιοχής.

Κι ένα τέτοιο δεδομένο είναι ότι, μετά τις ιδιαίτερες και μοναδικές περιστάσεις, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, το Κόσοβο έγινε ανεξάρτητο και δεν θα επιστρέψει ποτέ υπό σερβικό έλεγχο. Είκοσι δύο κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο κι έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν γνώμη”. Για τον Ντέιβιντ Λάντσμαν, το ερώτημα, εάν πρέπει να αναγνωρίσει η ίδια η Σερβία το Κόσοβο ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την ΕΕ είναι λανθασμένο, καθώς το καίριο, όπως είπε, είναι αφενός μεν να βρει η Σερβία τρόπους συνεργασίας με το Κόσοβο προς το συμφέρον των πολιτών τόσο της ίδιας όσο και του Κοσόβου- ανεξαρτήτου εθνοτικής ομάδας- αφετέρου δε να μπορεί το Βελιγράδι να συνεργάζεται με όλα τα μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των 22 που έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Κατά το Βρετανό πρέσβη, και το ίδιο το Κόσοβο πρέπει να έχει ένα ευρωπαϊκό μέλλον, εκπληρώνοντας τις ίδιες προϋποθέσεις με τους υπόλοιπους. “Αναμφίβολα, αυτό είναι και προς το συμφέρον της Σερβίας και της Ελλάδας όσο και της Βρετανίας και των υπόλοιπων μελών της ΕΕ”, υπογράμμισε, κι επανέλαβε τη σθεναρή στήριξη της χώρας του στο έργο της Επιτροπής και του ειδικού απεσταλμένου της Ένωσης στο Κόσοβο.

Ο Βρετανός διπλωμάτης δεν έκρυψε την ανησυχία του για την κατάσταση στη χώρα αυτή, που στις 3 Οκτωβρίου πάει σε γενικές εκλογές. “Η περίπτωση της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης συνεχίζει να μας ανησυχεί σοβαρά”, τόνισε και σημείωσε πως παρ’ όλο που έχει σημειωθεί πρόοδος, πολλά πρέπει ακόμη να γίνουν προκειμένου να είναι σε θέση να προχωρήσει οριστικά από τη συγκρουσιακή στην προενταξιακή φάση.

Μερικές από τις προϋποθέσεις για το κλείσιμο του γραφείου του ύπατου εκπροσώπου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, κατά την επίσημη βρετανική εκτίμηση δεν έχουν ακόμη εκπληρωθεί, ενώ και το πολιτικό σύστημα δεν έχει τη θεσμική δομή και το πνεύμα, που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία. “Παρά τα εκατομμύρια ευρώ που έχουν διατεθεί σε προγράμματα βοήθειας στη Βοσνία, τα τελευταία χρόνια, η οικονομία παραμένει αδύναμη”, σημείωσε ο κ. Λάντσμαν, υπογραμμίζοντας πως οι πολίτες της χώρας αυτής αξίζουν μια διαφορετική τύχη.

“Η Ευρώπη- είπε- θέλει να έχει την ίδια σχέση με τη Βοσνία, όπως με τις άλλες χώρες της περιοχής. Αν θέλουμε να πετύχουμε, η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει σε στενή και ενεργή επαφή με τους Βόσνιους ηγέτες και τους άλλους παράγοντες της βοσνιακής ηγεσίας. Εμείς, ως Μεγάλη Βρετανία είμαστε αποφασισμένοι να παίξουμε ενεργό ρόλο”. Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματικής αρχής στην Ελλάδα χαρακτήρισε κρίσιμη διαδικασία της αποτελεσματικότητας της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ την ενταξιακή διαδικασία, υπογραμμίζοντας πως το “κλειδί” για τη συνέχιση της προόδου είναι η αρχή ότι, η ένταξη εξαρτάται από την πλήρη ικανοποίηση των κριτηρίων που θέτει η “ευρωπαϊκή οικογένεια” στα υποψήφια κράτη.

Η εκπλήρωση των κριτηρίων ως προϋπόθεση για την ένταξη ήταν ουσιαστικά και το “μήνυμα” προς το Μαυροβούνιο και την Αλβανία, που, όπως είπε, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να σημειώσουν πρόοδο ώστε να ικανοποιήσουν τις προϋποθέσεις, δείχνοντας ότι τα οικονομικά και τα πολιτικά τους συστήματα μπορούν να λειτουργήσουν με ευρωπαϊκό τρόπο, τόσο κατά το γράμμα όσο και κατά το πνεύμα. Η ΕΕ πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Λάντσμαν, να διατηρήσει στενές σχέσεις με τα κράτη των Δυτικών Βαλκανίων προκειμένου να ενισχύσει τις μεταρρυθμιστικές τους προσπάθειες, με πρακτικά μέτρα, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της χώρας του με την Ελλάδα στο συγκεκριμένο τομέα, σημείωσε- μεταξύ άλλων- πως υπάρχει πεδίο στενότερης διμερούς συνεργασίας.

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube