Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μήνυμα Παπανδρέου προς Σκόπια

Ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έστειλε νέο μήνυμα προς τα Σκόπια, λέγοντας πως πρέπει να βρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των ελληνικών θέσεων και των “κόκκινων” γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε την Κυριακή με τον Μπάν Κι Μουν, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, η Αθήνα διαπιστώνει μηδενική διάθεση συνεννόησης από την κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι – παρά τις προσπάθειες του ειδικού μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς για να αναπτυχθεί κινητικότητα στις διαπραγματεύσεις.

“Είχαμε την ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα του ονόματος -δήλωσε ο πρωθυπουργός αμέσως μετά την συνάντηση. Όπως τονίσαμε εμείς έχουμε δείξει την βούλησή μας για μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση, πάντα μέσα στα πλαίσια των θέσεών μας, των κόκκινων γραμμών, οι οποίες είναι ξεκάθαρες. Η βούλησή μας είναι υπαρκτή. Και βεβαίως αναμένουμε την αναγκαία βούληση από την άλλη πλευρά για να υπάρξει επίλυση αυτού του ζητήματος”.

Ψηλά στην ελληνική ατζέντα βρίσκεται το Κυπριακό, καθώς Αθήνα και Λευκωσία καταβάλουν από κοινού προσπάθεια να προωθήσουν τις προτάσεις του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για επιστροφή των Βαροσίων και άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου.

Η ελληνική πλευρά τονίζει ότι μία τέτοια εξέλιξη θα δώσει νέα ώθηση στις απευθείας διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ ταυτόχρονα θα επαναφέρει τη δυναμική και στις ευρωτουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, στον απόηχο του δημοψηφίσματος για την συνταγματική μεταρρύθμιση στην γείτονα.

Στο πρόγραμμα του Γιώργου Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη, υπάρχει και συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι “έξωθεν πιέσεις ή παρεμβάσεις που είναι μη παραγωγικές δεν βοηθούν πάντα στο να προωθηθεί ένας σοβαρός και ουσιαστικός διάλογος μεταξύ των δύο κοινοτήτων κάτι το οποίο πρέπει να γνωρίζει και η τουρκική κυβέρνηση. Και σήμερα νομίζω, με την ισχυρή κυβέρνηση της Τουρκίας και του πρωθυπουργού, κ. Ερντογάν, υπάρχουν πολλά περιθώρια για να μπορεί κανείς να ξεφύγουν από τις παλιές πρακτικές και αντιλήψεις και να συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση του Κυπριακού”.
http://www.megatv.com

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube