REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 1 Σεπτεμβρίου 2010

Ο Ομπάμα ψάχνει επιτυχία στη Μέση Ανατολή

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Λίγες ώρες προτού καταφθάσουν στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προκειμένου να «ξεπαγώσουν» την τελματωμένη εδώ και 20 μήνες ειρηνευτική διαδικασία, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσε με διάγγελμά του από το Οβάλ Γραφείο προς τον αμερικανικό λαό την επίσημη λήξη των «μάχιμων» στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ

Αν και δήλωσε ξεκάθαρα ότι «ο πόλεμος τελειώνει» και παρουσίασε τη χθεσινή ανακοίνωση ως εκπλήρωση μιας κεντρικής προεκλογικής υπόσχεσής του προς τον αμερικανικό λαό, εμφανίστηκε πολύ προσεκτικός και απέφυγε να δώσει στην ομιλία του πανηγυρικό τόνο, καθώς η κατάσταση στο Ιράκ μόνο ρόδινη δεν είναι.

Ναι μεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση «και των τελευταίων μάχιμων μονάδων» από το Ιράκ ως τις 31 Αυγούστου, αλλά στη χώρα παραμένουν περίπου 50.000 στρατιώτες, που υποτίθεται ότι μόνο «εκπαιδεύουν», αλλά στην πραγματικότητα κατευθύνουν και υποστηρίζουν με αεροπορία και βαρύ οπλισμό τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Η πλήρης αποχώρηση σχεδιάζεται για τα τέλη του 2011- με την προϋπόθεση βέβαια ότι η κατάσταση ασφαλείας θα έχει «εξομαλυνθεί πλήρως», κάτι που δείχνει ιδιαίτερα αμφισβητήσιμο. Το Ιράκ συνεχίζει να βρίσκεται σε πολιτικό αδιέξοδο, έξι μήνες μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, ενώ η υποτιθέμενη «λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων» βρίσκει τη χώρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, με συνεχή μπαράζ τυφλών βομβιστικών επιθέσεων και μεγάλη ανησυχία για κλιμάκωση της αιματοχυσίας. Το βασικότερο όμως πρόβλημα για τον κ. Ομπάμα είναι ότι ο πόλεμος δεν «τελειώνει»: οι στρατιώτες δεν επιστρέφουν στην πατρίδα, αλλά απλά «μετακομίζουν» στον εξίσου αιματηρό και αντιδημοφιλή πόλεμο στο Αφγανιστάν.

Στο Μεσανατολικό, η προσπάθεια των ΗΠΑ για επανέναρξη των συνομιλιών ξεκινά σήμερα σε δείπνο που θα παραθέσει ο Ομπάμα στον Λευκό Οίκο. Αύριο η υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον αναμένεται να ανακοινώσει επισήμως την παρουσία του ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, την επανάληψη των απευθείας διαπραγματεύσεων και το νέο χρονοδιάγραμμα: Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία σε έναν χρόνο από την έναρξή τους.

Τόσο όμως οι δύο ηγέτες όσο και η πλειονότητα των αναλυτών δεν δείχνουν ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την έκβαση της νέας πρωτοβουλίας. Νετανιάχου και Αμπάς έχουν θέσει σειρά άκαμπτων όρων ως προαπαιτούμενων για την όποια συμφωνία: ο μεν πρώτος απαιτεί «ρυθμίσεις για την ασφάλεια» που θα είναι ικανοποιητικές για το Ισραήλ και θα εγγυώνται ότι ύστερα από μια αποχώρηση από τη Δυτική Οχθη δεν θα σημειώνονται επιθέσεις από τις περιοχές που έχουν εκκενωθεί.

Ο παλαιστίνιος ηγέτης, από την άλλη πλευρά, ξεκαθάρισε ότι το Ισραήλ θα φέρει την πλήρη ευθύνη της αποτυχίας στις συνομιλίες αν επαναλάβει την εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Οχθη και στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Ο Νετανιάχου διέψευσε ότι έχει υποσχεθεί στον Ομπάμα τη μη επανέναρξη των εργασιών μετά τις 26 Σεπτεμβρίου, την ίδια στιγμή που στη Δυτική Οχθη σκοτώθηκαν χθες τέσσερις ισραηλινοί στρατιώτες σε ενέδρα ενόπλων κοντά στη Χεβρώνα.

4 ΑΓΚΑΘΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΕΓΓΥΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

1. ΛΥΣΗ ΤΩΝ ΔΥΟ ΚΡΑΤΩΝ
ΙΣΡΑΗΛ Λέει ότι το παλαιστινιακό κράτος θα πρέπει να είναι αποστρατιωτικοποιημένο ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ Δεν αντιτίθενται στην αποστρατιωτικοποίηση αλλά επιθυμούν να το διαπραγματευθούν με το Ισραήλ
2. ΕΒΡΑΙΟΙ ΕΠΟΙΚΟΙ
ΙΣΡΑΗΛ Θέλει να διατηρήσει αρκετούς μεγάλους εβραϊκούς οικισμούς με οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ Απαιτούν την εκκένωση όλων των οικισμών
3. ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
ΙΣΡΑΗΛ Λέει ότι η πόλη θα παραμείνει «αδιαίρετη και αιώνια» πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ Επιθυμούν την Ανατολική Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσα του παλαιστινιακού κράτους
4. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
ΙΣΡΑΗΛ Λέει ότι κάθε επανεγκατάσταση παλαιστίνιων προσφύγων πρέπει να γίνει έξω από τα σύνορά του ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ Διεκδικούν το δικαίωμα επιστροφής των προσφύγων του 1948
«Τεστ σοβαρότητας» για Αμπάς και Νετανιάχου
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Με δυσπιστία για τις προοπτικές επιτυχίας αντιμετωπίζουν οι «Νew Υork Τimes» σε κύριο άρθρο τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες στον Λευκό Οίκο. «Η συνάντηση θα είναι τεστ σοβαρότητας και για τις δύο πλευρές, αφού στις 26 Σεπτεμβρίουεκπνέει το μορατόριουμ κατασκευής νέων ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Οχθη και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ » γράφει η εφημερίδα.

Αν και οι «Τimes» αναγνωρίζουν ως θετικά σημάδια τη μείωση των επεισοδίων βίας κατά Ισραηλινών και την καλύτερη αστυνόμευση από πλευράς της Παλαιστινιακής Αρχής και χαρακτηρίζουν «μεγάλο συν» την ξεκάθαρη διάθεση του Μπαράκ Ομπάμα να ασχοληθεί με την επίλυση του προβλήματος, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, σημειώνουν την ύπαρξη σειράς «σοβαρών εμποδίων» στη νέα ειρηνευτική διαδικασία. Ο Μαχμούντ Αμπάς είναι « ένας αδύναμος ηγέτης,που εκπροσωπεί μόνο τη Φατάχ και ελέγχει μόνο τη Δυτική Οχθη», ενώ ο Βενιαμίν Νετανιάχου «ηγείται μιας σκληροπυρηνικής κυβέρνησης… Ακόμη και αν επιθυμεί σοβαρά την ειρήνευση (κάτι για το οποίο δεν υπάρχει ακόμη σαφής ετυμηγορία), θα τον αφήσουν άραγε οι σύμμαχοί του;» αναρωτιέται η εφημερίδα.

«Η απαισιοδοξία γύρω από τις συνομιλίες είναι κατανοητή, με δεδομένη την καταθλιπτική ιστορία παλαιότερων αποτυχημένων ειρηνευτικών προσπαθειών, αλλά αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία απαξίωσής τους από τους ηγέτες» καταλήγει το άρθρο
Βήμα

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube