REAL TIME |

Γενικά θέματα 3 Σεπτεμβρίου 2010

«Στροφή» των Βούλγαρων γεωργών σε εναλλακτικές, κερδοφόρες καλλιέργειες

“Κυνήγι τρούφας με σκύλο(!) στην Κροατία!”

Η «γνωριμία» με το μανιτάρι τρούφα.

Εναλλακτικές καλλιέργειες, προσοδοφόρες, που «αποτινάσσουν» από την γεωργική τους καθημερινότητα, την έννοια της «παραδοσιακής γεωργίας», επιλέγουν όλο και περισσότεροι Βούλγαροι πολίτες. Μία απ’ αυτές είναι η καλλιέργεια του μανιταριού τρούφα, από την οποία ένας γεωργός μπορεί να αυξήσει το ετήσιο εισόδημά του και να το δει να διαμορφώνεται περίπου στα 100.000 ευρώ, ανά έτος.

Ο Γιόβο Γιόντσεφ από τη Σόφια εργάζεται σε εταιρία, η οποία εξειδικεύεται στην καλλιέργεια του μανιταριού. Όπως δήλωσε, από το πρώτο κιόλας έτος, το εισόδημα των γεωργών είναι σημαντικά αυξημένο σε σχέση με άλλες «παραδοσιακές» καλλιέργειες.

Ο κ. Γιόντσεφ τόνισε εξάλλου, ότι εδώ και χρόνια, ξένοι καλλιεργητές επέλεξαν εκτάσεις στη Βουλγαρία, όπου καλλιεργούν τρούφα με επιτυχία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η καλλιέργεια της τρούφας μπορεί να αποτελέσει την καλύτερη λύση για χιλιάδες καπνοκαλλιεργητές, κυρίως στη βουλγαρική Ροδόπη, οι οποίοι, από το 2011 και έπειτα, δεν θα λαμβάνουν επιδοτήσεις για την καλλιέργεια καπνού.

Σύμφωνα με τον κ. Γιόντσεφ, οι αγρότες θα πρέπει, πριν λάβουν την απόφαση να καλλιεργήσουν τρούφα, να ενημερωθούν από τους αρμόδιους φορείς και να προχωρήσουν σε εδαφολογικές και άλλες εξετάσεις, ούτως ώστε να διαπιστώσουν εάν στις εκτάσεις που διαθέτουν μπορεί να καλλιεργηθεί τρούφα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η ζήτηση για τρούφα είναι δεκαπλάσια σε σχέση με την προμήθεια του μανιταριού. Η λευκή τρούφα (Tuber magnatum), που είναι η πιο ακριβή κοστίζει περίπου 4.000 δολάρια ανά κιλό και ακολουθεί η μαύρη χειμερινή τρούφα (Tuber melanosporum) με 1.000 δολάρια ανά κιλό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube