Weather Icon
Αυστραλία , Ιράν 8 Σεπτεμβρίου 2010

“Οι Αυστραλοί βγάζουν την πρίζα από το Ιράν”

“Οι Αυστραλοί βγάζουν την πρίζα από το Ιράν”

Στις κυρώσεις της Αυστραλίας, των Ηνωμένων Εθνών, των ΗΠΑ και της ΕΕ έναντι του Ιράν αναφέρεται ανάλυση της εφημερίδας «The Australian», με τίτλο “Οι Αυστραλοί βγάζουν την πρίζα από το Ιράν”. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, “το Ιράν έχει αρχίσει σιγά-σιγά να ασφυκτιά από τις αυστηρές κυρώσεις που τού επιβάλλονται και οι οποίες πλήττουν ιδιαίτερα τον ενεργειακό και τον τραπεζικό του τομέα- με τη συμμετοχή των αυστραλιανών εταιρειών Worley Parsons και ΑΝΖ”.

Πιο αναλυτικά, επισημαίνεται ότι “το Ιράν έχει πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά χρειάζεται την ξένη τεχνολογία, για να τα αξιοποιήσει πλήρως. Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον ενεργειακό τομέα, η αυστραλιανή Worley Parsons, η οποία απασχολεί 30.000 εργαζόμενους στο εξωτερικό, ανακοίνωσε ότι δεν θα δεχτεί άλλες αναθέσεις στο Ιράν”.

Η εφημερίδα θεωρεί ότι “η εφαρμογή των διεθνών κυρώσεων είναι ο βασικός παράγοντας που οδήγησε στην εγκατάλειψη, εκ μέρους του Ιράν, φιλόδοξων σχεδίων για παροχή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ένας δεύτερος παράγοντας είναι η πτώση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου, λόγω της αυξημένης προσφοράς παγκοσμίως (ας σημειωθεί ότι η Αυστραλία αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός LNG σε πέντε χρόνια). Αντί της παραγωγής LNG, το Ιράν προσανατολίζεται προς την εξαγωγή φυσικού αερίου μέσω της κατασκευής αγωγού, αλλά η δημιουργία του αγωγού Ναμπούκο, που αρχικά συμπεριλάμβανε το Ιράν, προσανατολίζεται πλέον προς την Κεντρική Ασία και το Ιράκ.

Στο μεταξύ, το Πακιστάν μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες παύει να θεωρείται υπολογίσιμος αγοραστής ιρανικού φυσικού αερίου, ενώ η Τουρκία δεν βιάζεται να δεσμευτεί, διότι το Ιράν αμέλησε τις δεσμεύσεις του για παροχή αερίου στο παρελθόν. Όλα αυτά συμβαίνουν καθώς το Ιράν δέχεται την υποστήριξη γειτονικών του χωρών, όπως της Συρίας και κυρίως της Τουρκίας, η οποία αγωνίζεται επιθετικά να επανεγκαθιδρύσει την κυριαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας”. Επιπλέον, στο δημοσίευμα επισημαίνεται: “Παράλληλα με τις κυρώσεις στον ενεργειακό τομέα, κυρώσεις στον τραπεζικό και τον ασφαλιστικό τομέα αποτελούν μέρος της στρατηγικής για την απομόνωση του Ιράν.

Η αυστραλιανή τράπεζα ANZ (η τέταρτη μεγαλύτερη στην Αυστραλία) σταμάτησε όλες τις δοσοληψίες της με την ιρανική Bank Sepah, ενώ ήδη από το 2007 έχει κλείσει το αντιπροσωπευτικό γραφείο της στην Τεχεράνη. Πέρυσι η ANZ πλήρωσε πρόστιμο ύψους 7 εκατ. δολαρίων στο αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, λόγω μη τήρησης κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Σουδάν και την Κούβα, κατά το διάστημα 2004-06″. Σημειώνεται, επίσης, ότι “μετά την επιβολή του τέταρτου γύρου κυρώσεων κατά του Ιράν από τα Ηνωμένα Έθνη, με το ψήφισμα 1929, η Αυστραλία ανακοίνωσε ακόμα πιο σκληρές κυρώσεις, που περιλάμβαναν οικονομικούς και ταξιδιωτικούς περιορισμούς για 98 νομικά πρόσωπα και 12 άτομα”.
ΕΞΠΡΕΣΣ

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube