REAL TIME |

Weather Icon
Γενικά θέματα 2 Σεπτεμβρίου 2010

Ελλάδα και Κύπρο θέλει ο Καντάφι στη Μεσογειακή συνεργασία

Ο λίβυος ηγέτης πρότεινε χθες στην άτυπη σύνοδο της μεσογειακής συνεργασίας, στην οποία συμμετέχουν πέντε χώρες του Μαγκρέμπ και πέντε της Νοτίου Ευρώπης, να εξετασθεί η διεύρυνσή της τον επόμενο χρόνο με τη συμμετοχή της Ελλάδας και της Αιγύπτου, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

Το Φόρουμ 5+5 συνδεκάζει τη Μαυριτανία, το Μαρόκο, την Αλγερία, την Τυνησία, τη Λιβύη, την Ιταλία, τη Μάλτα, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο Καντάφι πρότεινε πως από την επόμενη σύνοδο το 2011 στη Μάλτα, οι 10 χώρες να ψηφίσουν τη διεύρυνση με την συμπερίληψη αυτών των δύο χωρών και επίσης να εγκρίνουν τη διαρκή λειτουργία γραμματείας, τα νέα μέτρα για τη διατήρηση του περιβάλλοντος στη Μεσόγειο, τη λιβυκή πρόταση για τον περιορισμό της λαθρομετανάστευσης και για την περιοδικότητα στη διοργάνωση της συνόδου, προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Η σύνοδος ξεκίνησε με δίωρη καθυστέρηση και έπειτα από το μεγάλο δείπνο που παρέθεσε ο συνταγματάρχης Καντάφι επ’ ευκαιρία της 41ης επετείου από την ανάρρησή του στην εξουσία. Κατόπιν οι προσκεκλημένοι του παρακολούθησαν εορταστικές εκδηλώσεις στον ιππόδρομο της Μπουσέτα στην Τρίπολη, με φολκλορικές ομάδες και παρέλαση καθαρόαιμων ίππων.

Την εκδήλωση πλαισίωνε μουσική βραδιά και ανάγνωση ποιημάτων που υμνούσαν την δόξα της Επανάστασης και έκλεισε με πυροτεχνήματα παρουσία χιλιάδων κόσμου.

Εκτός από τους ηγέτες και υπουργούς από τις 10 χώρες της συνόδου, στο θέαμα συμμετείχαν και οι αρχηγοί κράτους από τη Σιέρα Λεόνε, τη Γουϊνέα, τη Σερβία και τη Βοσνία, καθώς και οι αρχηγοί κυβέρνησης από τη Νιγηρία, την Κροατία, τη Σλοβενία, και αντιπροσωπείες από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Κύπρο.

Μετά την άτυπη σύνοδο των 5+5 οι επικεφαλής της διπλωματίας της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι και της Λιβύης Μούσα Κούσα δήλωσαν πως οι χώρες τους συμφωνούν με την ιδέα της διεύρυνσης του φόρουμ σε ένα σχήμα 6+6.

Ωστόσο τόνισαν πως οι απόψεις αυτές απηχούν μόνον τη θέση της Λιβύης και δεν έχουν εγκριθεί, καθώς το πρόβλημα παραμένει η εισδοχή της Αιγυπτου και η προοπτική να παρεισφρήσει μέσω αυτής το Μεσανατολικό ζήτημα σε ένα φόρουμ αποκλειστικά αφιερωμένο στη Μεσόγειο.
Enet.gr

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube