Weather Icon
πΓΔΜ, Σκόπια , Σκοπιανό 26 Σεπτεμβρίου 2010

Παράλληλες διαβουλεύσεις σε θολό τοπίο

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΤΣΑ
Σε θολό τοπίο κινούνται οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση της συνταγματικής ονομασίας της ΠΓΔΜ, με την ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών να επιθυμεί να κλείσει το ταχύτερο δυνατόν το ζήτημα υπό απόλυτη μυστικότητα και με τη συνδρομή «εμπιστευτικών» καναλιών που διενεργούν παράλληλες διαπραγματεύσεις.

Η χρονική περίοδος που μεσολαβεί μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις 19 και 20 Νοεμβρίου στη Λισαβόνα θεωρείται κρίσιμη, καθώς αναμένεται να δρομολογηθούν εξελίξεις που προαναγγέλθηκαν εν μέρει κατά την εθιμοτυπική συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον σκοπιανό πρόεδρο Γκεόργκι Ιβανόφ στη Νέα Υόρκη. Ο Γ. Παπανδρέου και ο Γκ. Ιβανόφ συμφώνησαν ότι πρέπει να «προετοιμάσουν το έδαφος», ώστε η επόμενη πρόταση του ειδικού διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς να γίνει αποδεκτή και να επιλύσει τον γόρδιο δεσμό της εικοσαετούς διαφοράς των δύο κρατών.

Τα Σκόπια όμως συνεχίζουν να απορρίπτουν ονομασία για όλες τις χρήσεις (erga omnes), επιμένουν στην διπλή ονομασία, απορρίπτουν κατηγορηματικά την αναθεώρηση του συντάγματος και αξιώνουν μέσω του ΟΗΕ να «οικειοποιηθούν» τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Ο κύκλος των απευθείας εμπιστευτικών επαφών, ο οποίος άνοιξε μέσω της ευρωβουλευτού Μαριλένας Κοππά και του προσφάτως «αφορισμένου» από τον υπουργό Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα, μυστικού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλεξ Ρόντου, είχε μέχρι πρότινος καταλήξει στην πρόταση «Republica Vardaska Makedonija».

Η εν λόγω πρόταση φαίνεται ότι είχε κατατεθεί από τον Νίμιτς το περασμένο καλοκαίρι, κάτι που αποκάλυψε τυχαία ο κύπριος ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης. Διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες ανέφερε στην «Κ.Ε.» ότι ο κ. Κασουλίδης μετείχε σε ομάδα του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος που είχε επισκεφθεί στις 14 Ιουλίου τον Μπαν Κι Μουν στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο γ.γ. του Οργανισμού αποκάλυψε ότι ο Νίμιτς είχε καταθέσει νέα πρόταση (πιθανότατα «Republica Vardaska Makedonija»), την οποία έβλεπε θετικά η Αθήνα, αλλά στην οποία οι Σκοπιανοί δεν είχαν ακόμα απαντήσει. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβεκούρας σε σχετική ερώτηση της «Κ.Ε.» αν ισχύει κάτι τέτοιο το διέψευσε κατηγορηματικά. Τελικά, ο Ν. Γκρούεφσκι απέρριψε την πρόταση Νίμιτς και έτσι ξεκίνησε νέος γύρος διαπραγματεύσεων.

Και καθώς ο «διάλογος κωφών» συνεχίζεται, ο σκοπιανός πρωθυπουργός, που επενδύει σε μια εθνικιστική πολιτική: Σκληρός και αδιάλλακτος, αποφάσισε να μην ταξιδέψει στον ΟΗΕ, εκεί όπου επρόκειτο να συναντήσει τον Γιώργο Παπανδρέου. Διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι περιμένει την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την προσφυγή της ΠΓΔΜ εναντίον της Ελλάδας.

Η δημόσια παραδοχή διά στόματος Δημ. Δρούτσα ότι διεξάγονται παράλληλες διαπραγματεύσεις και οι «μηδενικές» εξελίξεις για το θέμα στη Νέα Υόρκη έδωσε την αφορμή σε έμπειρο διπλωμάτη να σχολιάσει στην «Κ.Ε.»: «Οι Ελληνες δεν διαβάζουν σωστά τον Γκρούεφσκι. Το ίδιο λάθος έκαναν οι προηγούμενοι (κυβέρνηση Καραμανλή), το ίδιο λάθος και ακόμη περισσότερο κάνει τώρα η κυβέρνηση Παπανδρέου. Τη συμφωνία που θα δεχθεί ο Γκρούεφσκι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αποδεχθεί».
Ελευθεροτυπια

Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Facebook

Ακολουθήστε τον Σάββα Καλεντερίδη στο Twitter

Εγγραφείτε στο κανάλι του infognomonpolitics.gr στο Youtube

Εγγραφείτε στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube